Ca să nu se întâmple invers… Consiliul Județean “reperează” transportul public


După experiența trăită de fostul președinte Mihalachi, condamnat pentru abuz în serviciu în urma atribuirii ilegale a unor trasee, Consiliul Județean a scos la licitație efectuarea unui studiu de trafic/mobilitate pentru județ, necesar dimensionării reale a tuturor rutelor transportului public de persoane.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a pus la bătaie 80.000 de lei pentru organizarea unei licitații care are ca obiect desemnarea firmei specializate care va efectueze un “studiu de trafic/mobilitate pentru județul Vaslui necesar la dimensionarea reală a tuturor traseelor din structura Programului de transport public județean prin curse regulate pentru perioada 2019-2025 în județul Vaslui și în scopul identificării unor soluții care să evidențieze realitatea transportului public județean de persoane efectuat prin curse regultate pentru întregul județ Vaslui (de exemplu: idenitificarea traseelor, structura acestora, numărul de stații corespunzătoare, numărul și capacitatea mijloacelor de transport pentru fiecare traseu)”, după cum scrie în Caietul de sarcini.
Prin acest studiu, CJ Vaslui dorește evaluarea cât mai reală a fluxului de transport persoane, a cerințelor de transport public local, dar și anticiparea evoluției acestuia în toate zonele județului, astfel încât să acopere în totalitate solicitările de transport.
Inițiativa CJ vine după ce transportul public din județ s-a aflat în centrul mai multor scandaluri, care s-au soldat chiar cu o sentință judecătorească definitivă de condamnare, cu suspendare, pentru fostul președinte Vasile Mihalachi.

Contestație cu cântec

În mai anul acesta, într-o ședință a consilierilor județeni, reprezentanta legală a firmei Morandi Logistic a părăsit sala extrem de nemulțumită de modul în care a fost tratată contestația sa privind atribuirea unui traseu de transport public de călători.
“Vă rog să-mi acceptați aceste obiecțiuni, legate de un traseu de transport persoane, pentru care credem că nu sunt îndeplinite condițiile legale în forma în care acesta este supus astăzi dezbaterii”, spunea avocata Mioara Donosă, reprezentanta Morandi Logistic SRL, în cadrul discuțiilor legate de actualizarea Programului de transport public județean de persoane prin curse regulate pentru perioada 2013-2019.
La cererea președintelui Buzatu, a intervenit Rică Nistor, membru al Compartimentului Județean de Transport: “Prin luna martie 2017, când era în lucru actualizarea programului de transport public județean, am primit o contestație de la firma Morandi Logistic referitoare la ruta Vaslui-Tufești. Prima licitație care s-a organizat pe această rută a fost adjudecată, dar câștigătorul s-a retras. Ulterior, am mai organizat două licitații, la care nu s-a prezentat nimeni. Potrivit Ordinului nr. 353, privind transportul de persoane, poate fi reactualizat un traseu care nu a fost adjudecat în două licitații de atribuire. Noi am intervenit și am propus actualizarea de la autobuz cu 23 de locuri, la microbuz cu 10 locuri. Urmează să organizăm o nouă licitație pentru traseul Vaslui-Tufești, la care poate participa oricine. Firma de transport Morandi Logistic a depus o contestație la această actualizare de traseu. Firma a mai depus alte oferte și nu a avut câștig de cauză pentru că nu corespondeau”.
La ședința în cauză, în cadrul actualizării programului de transport public județean de persoane au fost propuse spre modificare nu mai puțin de 24 de trasee, dintre care doar 11 au fost acceptate de operatori.

Mihalachi era să facă “un pic” de pușcărie

Atribuirea traseelor transportului public județean de persoane a stârnit “drame” de-a lungul timpului, ajungându-se la acțiuni în instanță și condamnări penale. În februarie a.c, Curtea de Apel Iași a dat o sentință definitivă în dosarul de abuz în serviciu al fostului președinte al CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, legat de o licitație pentru atribuirea unor rute de transport în județ. Magistrații au dispus condamnarea la trei ani de închisoare, cu suspendare, având un termen de încercare de cinci ani.
Aceeași pedeapsă a primit-o și Dănuț Ropotă, referent în cadrul Autorității Rutiere Române (ARR) – filiala Vaslui. În cazul unui fost funcționar al CJ Vaslui, Vasile Vieriu, instanța a dispus încetarea procesului penal ca urmare a decesului, iar fostul director al ARR Vaslui, Liviu Butnaru, a primit și el trei ani de închisoare, cu suspendare, având un termen de supraveghere de șase ani.
În acea speță, mai multe firme de transport s-au considerat defavorizate la licitațiile organizate de CJ Vaslui și s-au constituit în părți civile, solicitând despăgubiri de 140.000 de lei.


Leave a Reply