“Cadou” de Crăciun pentru bârlădeni: Se scumpeşte gunoiul!


Din ianuarie, bârlădenii vor plăti mai mult pentru ca firma care se ocupă de salubritate să le colecteze şi să depoziteze deşeurile şi resturile menajere. Majorarea se datorează introducerii taxei de mediu.

După ce, în octombrie, consilierii bârlădeni au aprobat o majorare a preţurilor la activitatea de salubrizare a Bârladului, scumpirea fiind motivată de costurile mai mari cu transportul deşeurilor, taman înainte de Crăciun legislativul local urmează să mai discute şi, eventual, să aprobe, o nouă scumpire. Dacă, până acum, bârlădenii care locuiesc la case plăteau 9 lei/persoană/lună (cu TVA), la factura următoare, vor constata că preţul a crescut la 12,40 lei. Nici locatarii de la blocuri nu au scăpat. Aceştia vor plăti câte 11,8 lei/persoană/lună (cu TVA), faţă de 8,50 lei acum. Şi persoanele juridice sunt vizate de majorare, astfel că, de la 75,70 lei/mc (fără TVA) în prezent, vor plăti 101 lei.

Noile tarife ar urma să fie valabile numai timp de trei luni, adică până la 31 martie 2017. Potrivit expunerii de motive ataşate la proiectul de hotărâre, conducerea SC CUP SA Bârlad, operatorul de salubrizare din oraş, a solicitat majorarea ca urmare a introducerii taxei de mediu, în valoare de 80 de lei/tona de deşeuri.

„Veniturile Fondului de Mediu se constituie din taxele încasate de la proprietarii sau, după caz, administratorii de depozite pentru deşeurile inerte şi nepericuloase încredinţate de către terţi în vederea eliminării finale prin depozitare, începând de la 1 ianuarie 2017. OUG 31/2013, pentru modificarea şi completarea OUG 196/2005, privind Fondul pentru Mediu, prevede că taxele din anul 2017 vor fi de 80 de lei/tonă. (…) Având în vedere cantitatea colectată şi sortată lunar de la populaţie şi de la agenţii economici de pe raza Bârladului, care este de aproximativ 1.500 de tone lunar, depăşind astfel cantitatea totală de deşeuri pe care o poate prelua Rampa Rateş SRL Tecuci până la sfârşitul anului 2016, şi, ca urmare a prevederilor HG 349/2005, prin care toate depozitele neconforme pentru deşeuri de pe raza judeţului Vaslui au fost închise, în prezent neexistând niciunul conform, depozitarea se efectuează la depozitul ecologic de la Muchea – judeţul Brăila, care a obţinut un acord de mediu privind depozitarea temporară de minimum un an a deşeurilor”, se arată în expunerea de motive.

De menţionat că aceste „ajustări” ale tarifelor, cum sunt descrise în proiectul de hotărâre ce va fi discutat astăzi, vin la două luni de la ultima modificare. În octombrie, într-o şedinţă extraordinară, consilierii au aprobat o majorare a preţurilor motivată de costurile mai mari cu transportul deşeurilor, întrucât gunoiul colectat nu mai putea fi depozitat la Rampa Rateş SRL Tecuci, ci la depozitul ecologic de la Muchea, judeţul Brăila. Atunci, tariful perceput pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor de la bârlădenii care locuiesc la case a crescut de la 8,50 lei/persoană/lună (cu TVA) la 9 lei, iar în cazul celor care stau la bloc, de la 7,94 lei/persoană/lună (cu TVA) la 8,5 lei. Nu în ultimul rând, tariful plătit de agenţii economici a crescut la 75,70 lei/mc (fără TVA).


Leave a Reply

%d bloggers like this: