Campanie de prevenire a abandonului școlar: “Mamă, am nevoie de educație!”


O campanie inițiată de fundația World Vision România se va desfășura în județul Vaslui în perioada aprilie-iunie și se va adresa în special părinților de elevi, în vederea evitării situațiilor de renunțare la frecventarea cursurilor. “Cele mai multe cazuri de abandon școlar sunt legate de familiile dezorganizate, care au condiții materiale precare și un nivel de trai scăzut. Mai intervin aici lipsa interesului pentru școală atât din partea părinților, cât și din partea copiilor, precum și influența grupului de prieteni cu vârste mai mari”, a declarat Gabriela Plăcintă, inspector general al ISJ Vaslui.

Reprezentanții fundației World Vision România au anunțat că au început, în județul nostru, o nouă campanie de combatere a abandonului școlar.

“Inițiatori au fost elevii beneficiari ai serviciilor World Vision din mai multe unități de învățământ din orașul Negrești și comuna Rafaila, coordonați de cadrele didactice Lăcrămioara Frațiman și Mihaela Tarca. În cadrul unui workshop organizat la Centrul de Tineret, campania a fost denumită «Mamă, am nevoie de educație!» și s-a stabilit ce activități vor fi organizate”, se arată într-un comunicat al World Vision.

Daniel, un elev de 15 ani, spune că noua campanie îi oferă încrederea necesară că pot fi făcute schimbări: “Viziunea de a ajuta alți copii să învețe îmi încarcă sufletul și aștept cu nerăbdare celelalte activități ce vor fi organizate în cadrul acestei campanii”.

“În cadrul întâlnirii de la Negrești, participanții au conștientizat și au aprofundat problematica abandonului școlar, au analizat rezultatele campaniilor implementate în anii precedenți și au identificat cele mai eficiente strategii de implicare a părinților vulnerabili în viața școlară a copiilor”, a declarat Remus Ifrim, specialist relații sociale, sectorul educație – World Vision România, Biroul Zonal Iași & Vaslui.

Activitățile din cadrul campaniei se adresează în special părinților cu elevi și se vor fi derula în perioada aprilie-iunie.

Cauzele abandonului școlar

Statisticile Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui arată că, în anul școlar 2016-2017, numărul copiilor care au părăsit de timpuriu sistemul de învățământ a fost în scădere față de perioada precedentă, rata abandonului școlar ajungând la 1,41 la sută.

“Cele mai multe cazuri de abandon școlar sunt legate de familiile dezorganizate, care au condiții materiale precare și un nivel de trai scăzut. Mai intervin aici lipsa interesului pentru școală atât din partea părinților, cât și din partea copiilor, precum și influența grupului de prieteni cu vârste mai mari”, a declarat Gabriela Plăcintă, inspector general al ISJ Vaslui.

Unitățile cu rata cea mai mare de abandon sunt liceele – 6,11 la sută, la gimnaziu – 1,25 la sută, iar la ciclul primar – 0,21 la sută.


Leave a Reply

%d bloggers like this: