Când nimeni nu mai credea: Cultura vasluiană, în sfârşit reabilitată


casa_de_cultura_ct_tanase_iarna 8Stagiune permanentă a teatrului bârlădean “Victor Ion Popa” la Vaslui şi o Casă de Cultură complet pregătită să asigure organizarea unor evenimente de mare amploare. Sunt noutăţile şocante ale anului 2015.

Din anul în care abia am intrat, viaţa culturală a Vasluiului nu va mai fi aceeaşi. Oraşul va avea un Centru Cultural modern, dar şi o Casă de Cultură complet reabilitată, capabilă să asigure desfăşurarea în cele mai bune condiţii a unor evenimente de amploare. Municipiul reşedinţă de judeţ va ieşi astfel dintr-o “epocă neagră”, în care într-un oraş de dimensiunile Vasluiului nu se găsea o singură sală de spectacole în care să se poată organiza un eveniment major în condiţii civilizate.
“În primul rând, vom face un parteneriat cu Casa de Cultură pentru reabilitare”, spune Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui.
În schimbul investiţiilor sale în cel mai important edificiu cultural din judeţ, CJ va avea dreptul de a folosi spaţiile pentru evenimentele organizate de instituţie.
De 25 de ani, Casa de Cultură a Sindicatelor “Constantin Tănase” nu a mai cunoscut reparaţii importante, lipsa oricărei lucrări majore, ca urmare şi a unui statut juridic aparte, incert, ducând la degradarea accentuată a clădirii. Aspectul exterior dezolant nu este întrecut decât de situaţia din interior: în săli plouă din cauza tavanului nereparat niciodată, apa s-a infiltrat prin pereţi, punând în pericol instalaţiile electrice, ca şi întregul imobil, sistemul de încălzire este vechi şi nu mai face faţă, în vreme ce nu există nicio ventilaţie, în afară de cea naturală. Reabilitarea acestei clădiri va fi o investiţie importantă pentru oraş. Următorul festival al umorului “Constantin Tănase” se va desfăşura în cu totul alte condiţii decât până acum.
“Anul 2015 va însemna şi realizarea unui Centru Cultural la Vaslui, în clădirea fostei Case a Armatei, unde sperăm să finalizăm lucrările. Apoi, vrem să avem o stagiune permanentă a Teatrului «Victor Ion Popa», iar Festivalul Umorului să se desfăşoare într-un mod corespunzător, în locaţia de la acest Centru Cultural şi în cea de la Casa de Cultură”, a mai spus Dumitru Buzatu.

Casa de Cultură, o veritabilă stafie a comunismului

Casa de Cultură a Sindicatelor “Constantin Tănase” din Vaslui nu are… proprietar. Ca şi alte 51 de astfel de clădiri din ţară, este administrată de o uniune sindicală cu care păstrează o legătură formală, benefică doar pentru una dintre părţi. Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR) a încasat bani de la Casa de Cultură din Vaslui ani la rând, dar când a fost vorba despre investiţii… nu sunt bani!
În căutare permanentă de voturi, guvernele de până acum au căutat să nu se ”strice” prea mult cu sindicatele, aşa că nu le-au luat casele de cultură, dar nici nu le-au dat în proprietate. Acestea sunt doar în administrarea sindicatelor, neavând, practic, un stăpân.
Moştenitori peste noapte ai instituţiilor de cultură care se numeau “ale sindicatelor”, administrate de defuncta Uniune Generală a Sindicatelor din Romănia (UGSR) înainte de 1990, reprezentanţii ANCCSR nu răspund în faţa nimănui pentru ceea ce fac sau, mai ales, nu fac. ANCCSR este persoană juridică de drept privat, fără scop lucrativ, care funcţionează conform statutului propriu şi legilor din România. Este constituită din patru membri fondatori: Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere “Frăţia”, Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel Alfa”, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Democratice din România şi Blocul Naţional Sindical. Cele patru mari sindicate au preluat patrimoniul cultural al fostei UGSR, respectiv 52 de case de cultură. În statutul asociaţiei “fără scop lucrativ” se spune că îşi desfăşoară activitatea independent şi este finanţată prin achitarea unei cote de 5% din venituri de către casele de cultură. Despre vreo obligaţie a ANCCSR nici nu poate fi vorba. Prin urmare, Casa de Cultură “Constantin Tănase” Vaslui a fost doar o vacă de muls pentru asociaţie. Bătrână şi schilodită, dar sigură.


Leave a Reply

%d bloggers like this: