„Capcana întinsă prin programul de guvernare – un milion de români cu salarii de minimum 1.000 de euro în 2020 – tot pe criteriul «puțin la mulți și mult la puțini»?” Avertismentul lui Olteanu


Daniel Olteanu

Daniel Olteanu

Deputatul liberal Daniel Olteanu atrage atenția asupra modului iresponsabil în care guvernul gestionează resursele, condamnând județele sărace să asiste la direcționarea fondurilor către regiunile bogate.

În cadrul unei declarații susținute în plenul Camerei Deputaților, parlamentarul liberal Daniel Olteanu s-a referit la obiectivul declarat de actualul guvern – un milion de cetățeni să aibă un salariul de peste 1.000 de euro în anul 2020, pe care îl apreciază drept „fantezist”. Vasluianul acuză faptul că nu există mențiuni clare cu privire la distribuția veniturilor pe regiuni sau județe, în condițiile în care acest obiectiv ar fi trebuit asumat mai ales pentru zonele subdezvoltate. Deputatul liberal arată că, în oglinda guvernărilor anterioare și a alocărilor de care are parte Moldova prin Ministerul Transporturilor, cel mai probabil, Regiunii de Nord-Est îi va reveni tot 1% din populație cu asemenea salarii, în timp ce Bucureștiul și zonele bogate vor avea 80% din cetățeni cu venituri mari.

„Vreau să atrag atenția asupra unei capcane care ne este întinsă prin programul de guvernare, o capcană pe care nu sunt dispus să o trec cu vederea. M-aș fi așteptat, din partea unui guvern în majoritate social-democrat, să existe o atenție mai mare pentru echitate, pentru distribuirea echilibrată a resurselor. M-aș fi așteptat ca peste patru milioane de moldoveni să nu privească umiliți la alocările pe care le primesc două milioane de bucureșteni și mi-aș fi dorit ca vasluienii să nu aibă parte, în domeniul investițiilor în infrastructură, de alocări procentuale care încep cu zero. Din această perspectivă, nu sunt deloc entuziasmat de obiectivul prezentat în programul de guvernare, la pagina 26, conform căruia în anul 2020 peste un milion de cetățeni ar urma să aibă salariul brut de minimum 1.000 de euro, asta însemnând că vor face parte din clasa de mijloc”, a declarat Daniel Olteanu, care a menționat că, în lipsa unor date și explicații concrete în legătură cu modul în care vor fi distribuite salariile pe regiuni, măsura rămâne doar o promisiune mincinoasă.

„Dincolo de acest tip de ambiție sau, poate, fantezie, pe mine, ca vasluian, ca moldovean, acest obiectiv mă pune pe gânduri. Programul de guvernare nu spune și UNDE anume vor fi aceste salarii, care va fi distribuția lor pe regiuni, pe județe. Mi-e teamă că, proporțional, va fi ca la autostrăzi. Dacă privim de sus, da, avem 700 de km. Dacă apropiem oglinda, vedem că Moldova are zero, iar județe precum Vaslui și Botoșani sunt condamnate. Din acest punct de vedere, mă sperie obiectivul cu un milion de cetățeni cu salariul de peste 1.000 de euro, pentru că, dacă vom avea parte de aceeași abordare ca în guvernările anterioare, abia 1% dintre aceste salarii vor fi în Moldova, iar Bucureștiul și regiunile bogate vor avea 80% dintre cetățeni cu venituri mari”, spune deputatul liberal.

Olteanu avertizează că moldovenii vor taxa dur guvenanții în situația în care vor fi obligați să-și părăsească în continuare locurile natale pentru a simți beneficiile creșterii economice promise prin programul de guvernare: „Tot ceea ce se întâmplă acum la nivelul infrastructurii, cu șantiere mari deschise exclusiv în București și în Transilvania, mă face să cred că moldovenii care vor salarii mari, acei 1.000 de euro în 2020, trebuie să-și părăsească în continuare locurile natale. Și le atrag atenția reprezentanților Puterii că-i vor taxa dur dacă uită ceea ce tot programul de guvernare subliniază, la pagina 10: «Sustenabilitatea creșterii economice nu poate fi menținută fără a implementa o diseminare echitabilă a beneficiilor creșterii economice. Și aici trebuie să ne rupem de modelul din trecut – mult la puțini și puțin la mulți»”.


Leave a Reply

%d bloggers like this: