Capcanele achiziției de locuințe


Cumpărarea unei locuințe nu este întotdeauna un lucru ușor. Oamenii își stabilesc un buget, apoi încearcă să se orienteze într-o piață imobiliară plină de capcane. O bună parte dintre ei au fost surprinși să constate că, deși nu aveau de gând să apeleze la agențiile imobiliare din cauza comisioanelor (în jur de 2% din suma achitată proprietarului), au ajuns, în final, să cumpere tot prin intermediari.

În principalele orașe ale județului Vaslui, agențiile au ajuns să acapareze piața imobiliară, preluând aproape toate locuințele scoase la vânzare și promovându-le apoi prin intermediul unor anunțuri publicitare. Știind că aceste firme au interesul să vândă imobilele pe care le au în baza de date, unii vânzători se lasă pe mâna acestora, fiind astfel mai greu de identificat de potențialii cumpărători fără sprijinul intermediarilor. Evident, în acest caz, cumpărătorii trebuie să-și reconsidere bugetul, astfel încât să plătească și comisionul agenției. Cei care nu-și permit să aloce în plus câteva mii de euro pentru comision fie renunță să mai cumpere, fie apelează la bunăvoința vânzătorului, încercând să-l convingă să mai scadă din preț.

Un alt aspect de care trebuie ținut seama vizează elementele ce ridică prețul unei locuințe. În general, în anunțuri se pune accent pe îmbunătățiri precum tâmplăria PVC, centrala termică, gresia, faianța, distanța față de piață și școli etc. Nu întotdeauna însă, aceste detalii sunt în beneficiul cumpărătorului. Acesta ar trebui să cunoască anumite date tehnice, pe care nici vânzătorii și nici agenții imobiliari nu i le vor spune din proprie inițiativă.

Să luăm de exemplu faptul că o centrală termică de apartament are o viață medie de zece ani. La expirarea acestei perioade, în urma unei revizii tehnice de specialitate, s-ar putea impune înlocuirea ei, ceea ce ar presupune costuri suplimentare. Prin urmare, este important să știm vechimea centralei.

Atenție trebuie acordată și locuințelor care au încălzirea prin pardoseală, un sistem care prezintă anumite dezavantaje: mobilierul trebuie să dispună de picioare, nu pot fi utilizate covoare, pentru remedierea unei defecțiuni trebuie spartă pardoseala.

Tâmplăria PVC nu este nici ea nemuritoare, având o durată de viață tot de zece ani. Prin urmare, este indicat ca viitorul cumpărător să se informeze cu privire la anul în care a fost montată aceasta. Înlocuirea unei tâmplării într-o locuință standard cu două-trei camere nu este un efort financiar de neglijat. În plus, unele studii recente au arătat că pentru sănătatea umană este benefic lemnul, nu materialele sintetice.

De asemenea, o mare atenție trebuie acordată amplasamentului. Deși sunt prezentate ca avantajoase, locuințele din preajma unităților educative, piețelor și arterelor intens circulate nu oferă și oaza de liniște pe care mulți o caută.


Leave a Reply

%d bloggers like this: