Care sunt cele mai atractive orașe? Vasluiul, un magnet mai mic


Conform Băncii Mondiale și Comisiei Europene, după „indicele de magnetism“, care ia în considerare veniturile firmelor raportate la numărul de locuitori, salariul mediu, numărul de studenți, investițiile pe cap de locuitor și distanța față de București, reședința județului nostru ocupă abia locul 38 din 40.

Un studiu al Băncii Mondiale, realizat în colaborare cu Comisia Europeană și intitulat „Orașe magnet: migrație și navetism“, a fost întocmit comparând date statistice relevante despre capitală și municipiile reședință de județ. Studiul a fost prezentat săptămâna trecută de doi experți în dezvoltare urbană ai Băncii Mondiale. În continuare, detaliem câteva dintre aspectele scoase la iveală despre Vaslui, în comparație cu alte orașe din țară.

Mai întâi, ca date generale, trebuie spus că, în perioada 2000-2013, orașele Timișoara, Cluj-Napoca, București și Craiova au avut cea mai mare creștere a Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor. Cu toate acestea, PIB pe cap de locuitor în țara noastră rămâne printre cele mai mici din Europa, situându-se la nivelul a 15.000-17.000 de euro, conform Eurostat. PIB pe locuitor mai mic a fost înregistrat doar în Ungaria, Croația și Bulgaria, iar PIB la nivel național este mai mic doar în Bulgaria.

Și în interiorul țării există diferențe mari, în sensul că în București PIB pe cap de locuitor este cu mult mai mare decât în celelalte orașe, apropiindu-se de 40.000 de euro!

După „indicele de magnetism“, Vasluiul ocupă locul 38

Banca Mondială a calculat un „indice de magnetism“ al orașelor din țară, incluzând și capitala. Indicele respectiv ia în considerare, pentru fiecare oraș în parte, următoarele elemente: veniturile firmelor raportate la numărul de locuitori, salariul mediu, numărul de studenți, investițiile pe cap de locuitor și distanța față de București.

În acest clasament, Vasluiul este abia pe locul 38. Fruntașele sunt, de departe, Cluj-Napoca – locul 1, Timișoara – 2, Brașov – 3, Constanța – 4, Arad – 5 și iată și primul oraș din regiunea noastră, Iași – locul 6.

Culmea, după „Indicele de magnetism“, capitala este abia pe locul 10 în țară!

Revenind la oile noastre, cel puțin atractiv oraș din România este sudicul Giurgiu – locul 40, precedat de Alexandria (din nou, rușine, Liviu Dragnea!) – locul 39 și Vasluiul nostru – locul 38, care este și cel mai neperformant oraș din Moldova. Doar un pic mai răsărite sunt reședințele județelor cu populație preponderent maghiară – Sfântu Gheorghe (37) și Miercurea Ciuc (36).

Comparativ, celelalte orașe din regiunea noastră ocupă următoarele locuri: Focșani – 34, Botoșani – 31, Piatra Neamț – 29, Suceava – 26, Bacău – 14, Galați – 13.


Leave a Reply

%d bloggers like this: