Case de marcat cu jurnal electronic: Obligațiile pentru firme nu se mai termină!


De la anul, guvernul le va impune comercianților utilizarea de aparate de marcat cu jurnal electronic, care să înlocuiască actualele case de marcat cu rolă jurnal. Calendarul de implementare se va încheia la 1 august 2018.

De la 1 iunie 2018, casele de marcat cu jurnal electronic vor deveni obligatorii pentru firmele mijlocii și mari, iar cele mici vor trebui să se conformeze acestei obligații de la 1 august 2018. Inițial, fuseseră stabilite următoarele termene: 1 ianuarie 2018 pentru companii mari, 1 aprilie 2018 pentru firme mijlocii și 1 august 2018 pentru firme mici.
Noile echipamente vor contribui la reducerea evaziunii fiscale, asta susțin autoritățile, deoarece vor fi conectate la un sistem de supraveghere și monitorizare gestionat de ANAF, considerat un instrument mai eficient de urmărire a încasărilor la buget și de control asupra operațiunilor comerciale zilnice. Ce consideră cei direct implicați – finanțiști și patroni?

“Dacă ești prins că n-ai dat bon fiscal, ți s-a închis magazinul pe 5-10 ani!”

“Deocamdată, nu se sperie nimeni. După patru amânări, normele de aplicare sunt abia în dezbatere, astfel că implementarea nu se va încheia mai devreme de 2020, când și mega-serverul ANAF va fi funcțional. Cu toate acestea, fără să știe care va fi varianta finală a legii, o serie de firme oportuniste anunță deja că au de vânzare aparate compatibile cu noul sistem, țintind profitul facil”, ne-a declarat un manager de firmă.
“Marea evaziune fiscală se face cu containerul, cu cisterna, cu vaporul… Evaziunea mică, însă, se face înaintea emiterii bonului fiscal. Prin urmare, investiția în acest sistem va fi benefică ANAF-ului, care va avea un control al trendului de încasare și plată a TVA. Din experiența statelor care au implementat sisteme similare, se poate anticipa că evaziunea va scădea cu 6-8%. Pe de altă parte, în economiile puternice (SUA, Anglia, Franța, Germania) încă nu s-a recurs la o soluție similară. Acolo e mai simplu: dacă ești prins că n-ai dat bon fiscal, ți s-a închis magazinul pe 5-10 ani!”, explică un angajat al Fiscului vasluian.

Caietul bate calculatorul!

Proiectul în sine e bun, binevenit și a fost gândit etapizat, după cum arată finanțiștii: “Prima problemă pe care o rezolvă e eliminarea rolei jurnal, care provoacă greutăți mari. Gândiți-vă la depozitarea și arhivarea a milioane de role de hârtie care nu se pot verifica! În faza a doua, ideea de conectare la ANAF și trimiterea raportului Z, adică cifrele de afaceri și TVA-ul colectat zilnic, sunt de bun augur căci inspectorii financiari pot vedea astfel online ritmul de încasare a TVA. Iar unde acesta se distorsionează, arătând o posibilă evaziune, pot planifica verificări”.
Mai departe, însă, conceptul a fost dezvoltat prin gândirea celui mai sofisticat posibil modul fiscal și de transmitere de date. Este vorba despre realizarea unor servere care preiau cam 500.000 de tranzacții criptate pe secundă, printr-o colaborare între cinci-șase instituții. Se adaugă decalajele și divergențele între producători și utilizatori. Unii dintre aceștia din urmă doresc controlul propriei afaceri, dar alții sunt vânzători în piață sau în vârf de munte, unde nu a fost și nu va fi implementat decât formal orice sistem. Din păcate, caietul bate calculatorul! Și sectorul alimentației publice este, de asemenea, greu de controlat, căci micii și berea nu prea merg cu bonul fiscal…
“O asemenea infrastructură necesită și investiții în service și mentenanță pe măsură. O întrerupere de activitate pe casa de marcat se semnalizează direct pe serverul ANAF. Servisantul trebuie, deci, să aibă disponibilitate 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, personal aferent, parc auto etc. Am informații că importatorii își vor face rețele proprii de service tocmai pentru a fi siguri de controlul parcului de echipamente. Într-un cuvânt, firmele de două-trei persoane care azi momesc clienții vor dispărea și doar furnizorii cu resurse financiare, care vor avea stocuri și service performant, vor rămâne pe piață”, arată finanțiștii vasluieni.


Leave a Reply

%d bloggers like this: