Câţi oameni ucide poliţia americană?


politaiPoliţiştii americani au ucis în primele cinci luni ale acestui an de două ori mai mulţi suspecţi decât media anuală oficială înregistrată din 2008 încoace.

385 de oameni au murit anul acesta în urma intervenţiei poliţiei americane, ceea ce înseamnă mai mult de doi suspecţi ucişi pe zi. Datele oficiale spun că numărul morţilor în astfel de incidente se ridică la aproximativ 400 pe an, însă aceste date nu sunt extrem de precise, între altele şi pentru că exclud cazurile în care moartea suspecţilor nu poate fi justificată.
La modul general, poliţiştii americani au dreptul să folosească forţa letală (să ucidă suspecţi) atunci când consideră că viaţa le este pusă în pericol sau că viaţa altora este pusă în pericol.
Ziarul Washington Post a realizat propria statistică la nivelul primelor luni din 2015, pe baza interviurilor, rapoartelor poliţieneşti, relatărilor din presa locală şi a altor surse. A rezultat o medie de 2,6 morţi pe zi ca urmare a acţiunilor poliţieneşti, la mare distanţă de media de 1,1 pe zi evocată de FBI.
Fostul poliţist Jim Bueermann confirmă că raportarea acestor incidente este în mod grosolan alterată, fiind înregistrate mai puţine decât se produc în realitate: „Numărul acestor cazuri nu va scădea niciodată, dacă nu începem să ţinem o evidenţă exactă a lor”.
Alte concluzii ale investigaţiei Washington Post:
– numărul suspecţilor de culoare ucişi de poliţişti este de trei ori mai mare decât numărul albilor;
– majoritatea suspecţilor ucişi erau înarmaţi. Totuşi, într-un caz din şase, victimele nu aveau armă sau aveau un pistol de jucărie;
– pe categorii de vârstă, cei mai mulţi suspecţi, 118, aveau între 25 şi 34 de ani. 94 erau în categoria 35-44 de ani. Opt erau minori.
– dintre cei 385 de oameni ucişi de poliţişti, majoritatea covârşitoare (365) erau de sex masculin.
– în toate cele trei dosare deschise în 2015 împotriva poliţiştilor implicaţi în incidente letale au existat probe video care arată că au tras în timp ce alergau după suspecţi sau la capătul unei astfel de „curse”.


Leave a Reply

%d bloggers like this: