A căzut securea alegerilor prezidenţiale: Un an politic controversat


DEZBATERE ELECTORALA - B1 TV“Concentrat” şi “paradoxal”, aşa este văzut 2014 de putere şi opoziţie, reprezentate la vârful administraţiei vasluiene prin Dumitru Buzatu şi Corneliu Bichineţ. Nimeni nu ar fi putut prefigura, la începutul anului trecut, cum va arăta scena politică românească la sfârşit. La 1 ianuarie 2014, PSD şi PNL erau în USL, guvernau împreună şi se gândeau la nimicirea PDL la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale. Sfârşitul anului a găsit PNL în afara USL – prima surpriză, în opoziţie şi cu un nou preşedinte – a doua şi unit cu duşmanii din trecut, PDL – o şi mai mare surpriză. Surpriza absolută, care a marcat sfârşitul de an, a fost însă câştigarea alegerilor prezidenţiale de către candidatul liberal Klaus Iohannis. La Vaslui, aceste şocuri au fost puţin resimţite: PNL a rămas aliatul PSD, atât la CJ, cât şi la Primăria Vaslui. Nu acelaşi lucru se poate spune despre traseism, “liberalizat” în detrimentul liberalilor de Guvernul PSD: nu mai puţin de 184 de aleşi locali, dintre care 20 de primari, şi-au schimbat partidul în 2014.

Şocul prezidenţialelor este resimţit încă de către cea mai puternică formaţiune politică din judeţ, PSD, care nu a pierdut nici aceste alegeri în zona de responsabilitate, dar a obţinut cel mai slab scor din istoria acestui tip de scrutin. Oricum, pesediştii nu vor să părăsească guvernarea nici acum, dar nici în 2016. O spune Dumitru Buzatu, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD şi al Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui.
De partea cealaltă, la un birou distanţă, cel al pesedistului Vasile Mihalachi, vicepreşedinte al CJ, cel de-al doilea vice, liberalul Corneliu Bichineţ, încă mai jubilează (reţinut, pentru a nu-şi supăra colegii) după victoria în alegerile prezidenţiale a candidatului “marelui PNL”, Klaus Iohannis.
Începutul anului trecut îi găsea împreună în USL şi la guvernare. Sfârşitul anului a găsit PNL nu numai în opoziţie, ci şi unit cu marele duşman, PDL, într-un “nou PNL”.

Liderul PSD laudă electoratul vasluian “mai greu de păcălit”

“2014 a fost un an extrem de concentrat pentru că am avut de lucrat în două competiţii electorale, europarlamentare şi prezindenţialele, şi, de fiecare dată, ne-am mobilizat şi am obţinut rezultate notabile, cu eforturi deosebite şi cu participarea tuturor, a membrilor şi simpatizanţilor, în mod exemplar”, a declarat Dumitru Buzatu.
Vasluienii au, cică, o tradiţie în a respinge candidaţii de dreapta, fiind rezistenţi la manipulări.
“Chiar în condiţiile în care s-a produs această cotitură la alegerile prezidenţiale, noi tot am avut 60% din opţiunile vasluienilor, ceea ce înseamnă că aici există o conştiinţă foarte clară a majorităţii cetăţenilor care ne situează printre forţele politice în prima linie a partidelor care guvernează benefic pentru judeţul Vaslui. Vasluienii sunt mai greu de păcălit atunci când este vorba despre opţiunile fundamentale. Nu l-au votat pe Constantinescu, nu l-au votat pe Băsescu, nu l-au votat nici pe Iohannis. Asta înseamnă că, în ciuda manipulărilor din ce în ce mai perfecţionate, la Vaslui se judecă raţional. Majoritatea vasluienilor, care se situează pe poziţii de stânga prin deziderate, ştiu că PSD guvernează în beneficiul lor. Sigur, sunt şi greşeli, personalităţi controversate, informaţii false şi parţial adevărate, dar în ciuda acestui câmp foarte complex, raţiunea majorităţii vasluienilor a fost mai puternică decât manipulările celor enunţaţi”, a mai spus Buzatu.

Paradoxurile PNL

Partidul care a suferit cele mai multe transformări în 2014 a fost, fără îndoială, PNL: a ieşit din USL, a părăsit guvernarea, şi-a schimbat preşedintele, s-a aliat cu PDL, dar, mai ales, a câştigat primele alegeri din existenţa sa, prezidenţialele. Astfel că nu poate fi de mirare ca liberalul Corneliu Bichineţ să-i găsească anului 2014 calitatea de a fi “paradoxal”.
“A fost un an politic dur şi plin de paradoxuri. Începând din ianuarie, alianţa USL, pe care n-am făcut-o eu, ci şefii de la Bucureşti, a început să pârâie la nivel central şi până la urmă s-a destrămat. Nu eu am făcut USL, nu eu am stricat USL. El a fost făcut la Bucureşti şi stricat tot la Bucureşti, de şefii PNL şi cei ai PSD. În aceste condiţii, s-a întâmplat ca în 2014 să avem alegeri europarlamentare separate, ceea ce a permis PNL să-şi arate forţa exactă în ţară, virtuţile şi limitele sale politice. Nemulţumit de scor, Antonescu a demisionat, a urmat congresul care l-a propulsat în fruntea partidului pe Klaus Iohannis. După ce partidul a ieşit de la guvernare, în mod treptat, liderii aleşi de Congres au hotărât ca, împreună cu PDL, să facă un partid de dreapta nou şi mare. De atunci, conducerea PNL este bicefală, şi la Bucureşti, şi în judeţe. Au urmat alegerile prezidenţiale, care au dat posibilitatea noii structuri politice închegate să se confrunte cu alte formaţiuni politice, iar în turul doi, cu PSD. Klaus Iohannis a câştigat şi a mers la Cotroceni. În ce priveşte persoana mea, cred că am avut o evoluţie bună, atât la nivel administrativ, ca vicepreşedinte al CJ Vaslui, cât şi pe plan politic: m-am putut afirma la întâlnirile zonale de la Bacău, Piatra-Neamţ, Braşov, Bucureşti, prin luările de cuvânt, inclusiv la Congres, în Delegaţia Permanentă, prin participările la emisiunile televiziunilor centrale, dublând munca organizatorică pe care o fac în PNL Vaslui”, povesteşte Bichineţ.

Prea mult tam-tam după prezidenţiale

După greaua suferinţă pricinuită de pierderea prezidenţialelor, liderii PSD din judeţ ar vrea să depăşească momentul şi să reuşească să se mulţumească şi cu ce au: guvernarea.
“Formaţiunea politică pe care o reprezint cred că şi-a făcut datoria, respectând ceea ce a promis (salarii, pensii, alte investiţii făcute în judeţ). Cred că şi-o va face în continuare. Pierderea alegerilor prezidenţiale nu reprezintă un handicap atât de mare încât să ne apucăm de plâns. Cred că se face prea mult tam-tam. Cei care îşi doresc puterea nu sunt îndreptăţiţi. Ar trebui să o lase mai moale. S-a pierdut o bătălia, nu războiul. PSD a ieşit întărit. Mă bucur că Parlamentul şi-a dat girul pentru noul guvern”, a declarat şi Vasile Mihalachi.


Leave a Reply

%d bloggers like this: