Ce-a mai stabilit Statistica? “Amănuntele” care produc bani la Vaslui


Cifra de afaceri a comerțului cu amănuntul a înregistrat o creștere de 9,3% pe primele opt luni ale anului, datorită mai ales vânzării de produse alimentare. Pentru județul Vaslui, s-au raportat creșteri semnificative la vânzările de alimente, băuturi, tutun și carburanți. Comerțul cu autovehicule este în scădere drastică!

În tot județul se cumpără pe rupte bânzeturi și dulciuri de la supermarketurile care practică prețuri de discount, legume – de la piață și micile magazine specializate, țigări – cam de peste tot, iar alcool – chiar că de peste tot! Este vorba despre faptul că întreg comerțul cu amănuntul a înregistrat creșteri deosebite pe primele opt luni a acestui an, față de aceeași perioadă din 2016, mai exact de 9,3%.

Potrivit Institutului Național de Statistică, vânzările la produse nealimentare au crescut cu 12,5%, cele de carburanți în magazine specializate – cu 11,2%, iar cele la produsele alimentare, băuturi și tutun – cu 3,8%.

Făcând și o comparație între lunile august și iulie a.c, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția celui cu autovehicule și motociclete) a crescut atât ca serie brută – cu 7,4%, cât și ca serie ajustată – cu 2,3%. Numai comerțul cu autovehicule a scăzut, cu aproape 3%.

De menționat că, în general, prețurile bunurilor de larg consum sunt aliniate celor din Vest, dar și că, de la o zonă a județului la alta, coșul de cumpărături al vasluienilor diferă. În mediul rural, adică de la micile magazine sătești, se cumpără cel mai mult pâine, țigări și alcool, în timp ce în urban supermarketurile dețin controlul, de la vânzarea simplelor produse de igienă, până la legume, fruncte, carne și produse de uz casnic.


Leave a Reply