Ce trebuie să conțină pachețelul pentru școală


Grija fiecărui elev este să-și pregătească cu seriozitate temele și ghiozdanul pentru școală, iar grija părinților este să pregătească în fiecare zi pachetul cu mâncare. De cele mai multe ori subestimat, pachețelul are un rol foarte important, pentru că îi dă copilului energie la orele de curs.
Niciun copil nu ar trebui să plece la școală fără pachețelul cu mâncare. Din lipsă de timp sau din comoditate, sunt mulți părinți care preferă să le dea copiilor bani de buzunar, lăsându-le astfel mână liberă să-și cumpere ce doresc. Problema este că elevii sunt tentați de multe ori să cumpere chipsuri, fast-food și o multitudine de alte produse mai puțin sănătoase.
„Se recomandă sandviș cu brânzeturi și legume, sandviș cu piept de pui sau curcan și legume, sandviș cu somon fume și salată verde. Încercați să alternați produsele pe care le folosiți pentru pachetul școlar, astfel încât cel mic să nu se plictisească de ele ori să aibă vreo reacție alergică după o perioadă îndelungată”, spun specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.
Pentru prepararea sandvișurilor se recomandă pâinea integrală, de o calitate superioară, și nu pâinea albă, care este plină de afânători.
O altă sugestie pentru părinții care se gândesc în fiecare zi ce să mai pună în ghiozdanul copilului se referă la fructe – un măr și o banană pe zi reprezintă gustarea sănătoasă și hrănitoare pentru orice elev. De asemenea, puteți pune într-o caserolă bucățele de morcov, ardei gras sau castraveți, care sunt pline de vitamine și furnizează energie micuților. Pachetul școlar mai poate conține un iaurt cu fructe sau cereale, tartine cu felii de ou fiert, câteva nuci sau semințe.

Ce recomandă medicii

Pentru ca părinții să asigure un pachețel sănătos copilului lor la școală, am stat de vorbă cu un pediatru: «Mulți părinți se prezintă cu copiii la medic cu afecțiuni digestive, cum ar fi gastritele și durerile abdominale, cauzate de mâncarea nesănătoasă. Îi sfătuiesc pe părinți să le pună celor mici, în primul rând, o sticlă cu apă, necesară pentru hidratare, iar pentru gustare, un sandviș. Cei mici trebuie să se obișnuiască de mici să bea apă pentru că este extrem de necesară pentru buna funcționare a organismului. Apoi e foarte important un fruct cu coajă, cum ar fi mărul sau para. Așa asigurăm necesarul de fibre și apă pentru un tranzit bun. În pachețel, recomand să fie pus un sandviș făcut cu pâine integrală sau cu semințe, nu albă, cu cașcaval, brânză, iar dacă e musai, să fie pus și un mezel, recomand șunca de Praga. De asemenea, sandvișul trebuie să conțină o felie de roșie, una de ardei și o frunză de salată verde. Aceasta este o gustare sănătoasă și sățioasă”.
Medicul îi sfătuiește pe părinți să nu le dea copiilor bani la școală, evitând astfel ca ei să își cumpere alimente nesănătoase: „Când le dăm bani, nu putem avea control asupra lor. Indicat ar fi ca, după școală, celor mici să li se dea în continuare alimente sănătoase. Cel mai bun este exemplul personal, așa că și părinții trebuie să consume hrană sănătoasă”.


Leave a Reply

%d bloggers like this: