Ce a văzut și trăit un vasluian? Litoralul românesc rămâne dator


“De fapt, sunt două stațiuni Mamaia: sudul, unde e plin de gogoși, mici, bere la dozator, hamsii, clătite, înghețată la cornet, covrigi la un leu și oameni în slip și șlapi, și nordul, unde nu prea întâlnești așa ceva, ci doar terase exclusiviste și izuri de parfumuri fine. Ambele suferă la capitolul serviciilor medicale: în toată Mamaia nu există niciun cabinet medical! Anomalia este că avem, în schimb, aproape 100 de farmacii”, declară un vasluian care a fost la mare luna trecută.

Românii continuă să meargă în număr impresionant pe litoralul nostru, în ciuda ofertei extrem de diversificate venite din străinătate. Chiar dacă aprecierile celor care își petrec concediul „afară” sunt din ce în ce mai bune, litoralul autohton menține un segment considerabil din destinațiile turistice. Frica de necunoscut, de situații neprevăzute și nostalgia anilor tinereții fac ca Marea Neagră să rămână la mare căutare.
“De departe, cea mai solicitată stațiune este Mamaia, având în vedere și întinderea ei (este cam cât toate celelalte din partea de sud la un loc, adică Saturn, Venus, Jupiter, Neptun și Olimp), dar și datorită investițiilor realizate aici în ultimul timp. Dacă în stațiunile din sud, ruinele sunt prezente la tot pasul, Mamaia se remarcă printr-o serie de hoteluri apărute după 1989, în special în ultimii ani, când a existat o strategie de atragere a turiștilor la nivelul Primăriei Constanța”, ne-a declarat Sorin T, un vasluian care a fost pe litoral în cursul lunii trecute.
Analiza nu-l poate ocoli pe Radu Mazăre, fostul edil al orașului dobrogean, care a pus temelia noului concept apărut la Mamaia, transformată, în partea centrală și de nord, în stațiune de lux.
“Dacă în ceea ce privește activitatea politică și implicarea socială, părerile constănțenilor sunt împărțite, în ceea ce privește partea turistică, Mazăre este foarte apreciat. Asta s-a văzut mai cu seamă în ultimii doi ani, de când Mamaia este mai murdară, iar comercianții se plâng că le-au scăzut încasările. S-a redus considerabil numărul festivalurilor de promovare, iar acest lucru se resimte în buzunarele oamenilor de afaceri din localitate, care spun că Mazăre, dincolo de controversele generate, știa să atragă turiștii. De fapt, sunt două stațiuni Mamaia: sudul, unde e plin de gogoși, mici, bere la dozator, hamsii, clătite, înghețată la cornet, covrigi la un leu și oameni în slip și șlapi, și nordul, unde nu prea întâlnești așa ceva, ci doar terase exclusiviste și izuri de parfumuri fine. Firește, și prețurile diferă, aici fiecare știind în care categorie se încadrează. Indiferent care dintre cele două zone este preferată, ambele suferă la capitolul serviciilor medicale: în toată Mamaia nu există niciun cabinet medical! Anomalia este că avem, în schimb, aproape 100 de farmacii, de unde concluzia că românul se tratează după ureche, așa cum își alege și destinația turistică”, afirmă vasluianul.

Puțini vasluieni văd litoralul

Câți vasluieni sunt, în medie, pe litoral? “Cam un turist din 300”, ne spune Sorin T: “E departe și, mai ales, nu avem bani”.
Conform portalului portalul litoralulromanesc.ro, mai mult de 36% dintre turiștii care au ajuns în acest sezon pe litoralul românesc provin din București, în timp ce din Timiș sunt 5,2%, Cluj – 5%, din Prahova – aproape 4%, Argeș – 3,8%, Iași – 3,5%. La polul opus se află județele Tulcea, Mehedinți, Sălaj și Vaslui, care, împreună, abia acoperă 1% din totalul turiștilor!

Nu-i nimic, strugurii sunt acri, adică mâncarea este stricată!

Litoralul românesc a fost anul acesta în centrul mai multor scandaluri legate de faptul că restaurantele și terasele vând mâncare alterată.
“În iulie, luna în care am fost eu pe litoral, inspectorii sanitar-veterinari au verificat unitățile de alimentație publică din zonele de interes turistic: Mamaia Nord, Mamaia Centru, Costinești și Mangalia. În urma controalelor, s-au constatat o sumedenie de neconformități: depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea condițiilor de igiena; etichetarea necorespunzătoare; nerespectarea normelor sanitar-veterinare privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și valorificare a produselor alimentare”, a încheiat Sorin T.


Leave a Reply