Cea mai cruntă boală a secolului: Aproape totul despre cancer


În evidențele medicilor oncologi din județ figurează peste 8.000 de vasluieni cu diferite tipuri de cancer. Diagnosticul este pus cu certitudine numai în urma examinării la microscop a unei probe de țesut, obținută prin biopsie sau excizie chirurgicală.

Cancerul este o afecțiune grea, atât pentru pacient, pentru familia acestuia, cât și pentru specialistul oncolog. Foarte puțini vorbesc despre această afecțiune și la fel de puțini cunosc cu adevărat ce duce la apariția cancerului, care sunt simptomele și cum se pune un diagnostic corect și clar.
În prezent, în evidențele medicilor oncologi din județ figurează peste 8.000 de vasluieni cu diferite tipuri de cancer.

Ce este cancerul și cum se manifestă?

Cancerul este o afecțiune generată de multiplicarea dezordonată a unei celule care a scăpat de sub controlul mecanismelor de autoreglare ale organismului. Multiplicarea celulară poate duce la apariția unei formațiuni nodulare, în cadrul tumorilor solide, sau, în cazul afecțiunilor maligne hematologice, la apariția în circulația sanguină a unui număr crescut sau foarte scăzut de celule normale sau apariția unor celule anormale, neadaptate la funcția pe care ar trebui să o îndeplinească.
„În cazul afecțiunilor maligne hematologice, rezervorul de formare pentru celulele circulante este reprezentat de măduva osoasă din anumite segmente ale scheletului osos. Celulele măduvei osoase sunt celule multipotente, putându-se diferenția în oricare dintre elementele sanguine circulante. Multiplicarea necontrolată a uneia dintre ele se poate manifesta prin creșterea numărului de celule circulante din seria respectivă și diminuarea semnificativă a celorlalte serii celulare. Ulterior, poate apărea creșterea în dimensiuni a ganglionilor limfatici prin încărcarea cu celule tumorale”, explică reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.
În cazul tumorilor solide, multiplicarea necontrolată duce, inițial, la formarea unei formațiuni tumorale în organul de origine. Ulterior, în lipsa unui tratament de specialitate, celulele tumorale pot migra pe cale sanguină sau limfatică către ganglionii limfatici sau alte organe, determinând apariția metastazelor.
Frecvent, pacienții se prezintă la specialistul oncolog în urma apariției unor formațiuni nodulare, care nu sunt dureroase. Acestea pot fi însoțite de sângerări (rectale, în sfera genitală), expectorație cu sânge, tulburări de înghițit, tulburări de tranzit (alternanță diaree/constipație), tulburări de urinat, scădere marcată în greutate, dureri, simptome neurologice etc.

Care sunt investigațiile specifice?

Diagnosticul cancerului nu este ușor, nici pentru medic, dar nici pentru pacient sau familia sa. Ca procedură, diagnosticul de cancer este pus cu certitudine numai în urma examinării la microscop a unei probe de țesut, obținută prin biopsie sau excizie chirurgicală. Toate celelalte proceduri diagnostice sunt efectuate pentru a ghida medicul în descoperirea unei anomalii și identificarea țesutului din care va preleva materialul bioptic.
„Ulterior consultului, pacientul este trimis în vederea investigațiilor specifice, ce sunt ghidate de simptome și de istoricul personal al pacientului. Investigațiile pot fi imagistice (mamografie, CT, IRM, ecografie, PET-CT etc.), endoscopice (endoscopie digestiva superioară și inferioară, bronhoscopie, laringoscopie etc.), metabolice (scintigrafie), de laborator (markeri tumorali), chirurgicale (laparoscopie), scopul lor fiind acela de a identifica o eventuala masa tumorală și de a ghida puncția în vederea obținerii diagnosticului de cancer”, adaugă cei de la DSP Vaslui.
După obținerea materialului bioptic, acesta este trimis medicului anatomopatolog, care pune diagnosticul de cancer, identificând tipul celular, subtipuri histologice, gradul de extensie. Uneori, pentru identificarea exactă a tipului celular sunt necesare examene suplimentare, care, suplimentar, pot oferi informații care să ghideze în alegerea tratamentului optim. De multe ori, evoluția bolii este una silențioasă și dă simptome doar în cazul în care masa tumorală devine voluminoasă, creând tulburări în funcționarea organului afectat.


Leave a Reply

%d bloggers like this: