“Chiar dacă ne gândim tot mai puțin la istorie, pe Ștefan cel Mare e greu ca poporul să-l uite”: Mărețul simbol al Vasluiului


Ieri, ceremoniile dedicate bătăliei de la Podul Înalt au fost dublate de manifestări importante în județul vecin de la nord, 10 ianuarie 2017 fiind și data la care Brigada 15 mecanizată “Podul Înalt” Iași a sărbătorit 140 de ani de la înființare. Oficialitățile au evocat personalitatea marelui domnitor, precum și moștenirea asupra căreia urmașii au obligația să vegheze.

“Astăzi, cinstim memoria celor căzuți în acele cumplite încleștări. Pentru locuitorii comunei Muntenii de Jos, sunt strămoșii care au plătit atunci cel mai greu tribut. Locuitorii satelor au plătit cu viața dreptul de a-și apăra glia strămoșească. Ei nu au construit catedrale și palate, poate nici nu au avut când, dar în momentele de răgaz pe care istoria le-a dat, au clădit biserici și mănăstiri frumoase și trainice precum credința lor”, a spus Romică Brunchi, directorul Căminul Cultural din comuna Muntenii de Jos, în cadrul ceremoniei de ieri, când, la monumentul dedicat bătăliei de la Podul Înalt, a fost rememorat eroismul de la 1475, dar s-au sărbătorit și 140 de ani de la înființarea Brigăzii 15 mecanizate “Podul Înalt” Iași. Tocmai datorită acestei din urmă aniversări, manifestările de anul acesta au avut o strălucire aparte atât în județul nostru, cât și la Iași.
În afara ceremonialului militaro-religios, încă de aseară, la Cercul Militar Iași a avut loc Seara Duhovnicească “Jertfelnicia, virtute definitorie a sfințeniei și eroismului”, la care au fost invitați să susțină expuneri Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și preoți militari din garnizoanele Iași, Botoșani și Piatra Neamț, pentru ca ieri, de la ora 16, în Aula Magna “Mihai Eminescu” a Universității “Alexandru Ioan Cuza” Iași, să se desfășoare simpozionul “De la regimentul 15 Dorobanți la Brigada 15 Mecanizată «Podul Înalt» – 1877-2017”, cu participarea unor profesori universitari din cadrul Facultății de Istorie.
În cadrul aceiași serii de manifestări, mâine, între orele 11-14, este programată Ziua Porților Deschise la Batalionul 151 Infanterie “Lupii Negri”, iar joi, de la ora 11, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din municipiul Iași se va desfășura ceremonia militară de decorare a Drapelului de Luptă al Brigăzii 15 Mecanizate “Podul Înalt”.
“Acest loc are o rezonanță aparte în inima tuturor locuitorilor Moldovei, de aici și de peste Prut. Manifestările pe care le organizăm de fiecare dată cu acest prilej sunt foarte importante pentru noi toți. Sperăm că timpurile viitoare ne vor aduce satisfacția de a vedea că și cei care ne urmează vor păstra proaspătă în memorie imaginea a ceea ce a fost epoca lui Ștefan cel Mare, a ceea ce a însemnat el pentru evoluția poporului român”, a menționat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

“Marele Ștefan și-a legat destinul de evoluția actualului județ Vaslui”

Prezent la monumentul de la Podul Înalt, prefectul județului Vaslui, Isabel Bodan, a evocat personalitatea marelui voievod și moștenirea asupra căreia urmașii au datoria să vegheze: ”La 10 ianuarie 2017 se împlinesc 542 de ani de la victoria de la Podul Înalt, prin care Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, a învins armatele otomane conduse de Suleiman Pașa. Istoria județului Vaslui e indestructibil legată de personalitatea marelui voievod Ștefan cel Mare. Chiar dacă ne gândim tot mai puțin la istorie, chiar dacă ignorăm lucrurile mărețe ce ne înconjoară și nu ne mai preocupă personalitățile marcante ale neamului, pe Ștefan cel Mare e greu ca poporul să-l uite. Marele Ștefan și-a legat destinul de evoluția actualului județ Vaslui nu numai prin strălucita victorie de la Podul Înalt, din 10 ianuarie 1475, considerată cea mai mare bătălie terestră a Evului Mediu european, ci și prin dezvoltarea în municipiul Vaslui a unei Curți Domnești, reședință voievodală temporară, și prin ctitorirea Bisericii Domnești «Sf. Ioan Botezătorul», în 1490. Ștefan cel Mare a devenit un simbol pentru vasluieni; îl regăsim aici, la Podul Înalt, la Vaslui, în Piața Civică, la Huși, în fața Palatului Episcopal, în comuna Ștefan cel Mare, la podul de la Cănțălărești, în fața Școlii nr. 5 Vaslui și în alte zone ale județului. Pentru noi e o cinste și o onoare că locuim într-un județ care are ca simbol un nume ilustru. Suntem urmașii lui Ștefan, oameni gospodari, vrednici și cu frică de Dumnezeu, și e de datoria noastră să păstrăm mereu vie memoria lui Ștefan cel Mare, poate cea mai mare personalitate a neamului românesc”.
După ceremonia de la Podul Înalt, manifestările au continuat la Muzeul Județean “Ștefan cel Mare”, unde a avut loc colocviul științific “Lupta de la Podul Înalt – Vaslui, 10 ianuarie 1475”, în cadrul căruia istoricul Laurențiu Chiriac a prezentat bătălia și contextul istoric în care s-a desfășurat. Apoi a fost vizionat un film documentar, pentru ca în ultima parte a manifestării să aibă loc vernisarea expoziției “Ștefan cel Mare și Vasluiul – 1475”, în Sala “Arta” a muzeului.


Leave a Reply

%d bloggers like this: