Chiar vom avea drumuri?


Acum trei ani, Vasluiul avea 348 de km de drumuri județene din beton asfaltic, acum sunt 484 km, drumurile de ciment au crescut de la 21 de km la 40 de km, iar cele din îmbrăcăminte asfaltică ușoară, de la 95 de km la 110 km. În ciuda progreselor, am rămas cu aproximativ 340 de km de drumuri pietruite și 100 de km de drumuri de pământ. Conducerea Consiliului Județean speră că PNDL 2 și “Drumul Strategic” vor alunga în câțiva ani “blestemul” infrastructurii rutiere.

“Nu, buba cea mare a Vasluiului nu-i nici sărăcia, nici băutul peste măsură, devenit sport național în ruralul românesc. Cancerul Vasluiului vine din starea drumurilor. Sau, mai bine zis, din lipsa lor”, scria ziarista ieșeancă Otilia Bădișteanu în urmă cu doi ani. Redactor al cotidianului Lumina și cunoscut blogger, câștigătoare a Premiului de excelență pentru jurnalism acordat de Primăria Iași, ea a făcut un reportaj în județul nostru, traversându-l în lung și-n lat. Pe atunci, existau 348,43 km de drumuri județene din beton asfaltic, în prezent lungimea lor a crescut la 484 de km, drumurile din ciment erau de 20,62 de km, pentru ca în prezent să fie de 40 de km, iar cele din îmbrăcăminte asfaltică ușoară erau de 95,36 km, lungimea lor fiind acum de 109,70 km. Restul până la 980 de km o formau, pe atunci, drumurile pietruite (340 de kilometri în prezent) și drumurile de pământ (acum, 100 de km).
S-au făcut progrese, spune conducerea Consiliului Județean (CJ), inclusiv grație unui împrumut de 80 de milioane de euro, care a avut ca principală țintă tocmai modernizarea drumurilor. De asemenea, prin recent aprobatele investiții din lista Programului Național de Dezvoltare Locală – etapa a doua (PNDL 2), CJ Vaslui urmează să asfalteze 108 kilometri, în vreme ce prin Programul Operațional Regional (POR), proiectele finanțate din bani europeni vor aduce la asfalt 82 de kilometri, adică Drumul Strategic, o rută care face legătura între Zorleni și Codăești.
“CJ Vaslui continuă să caute finanțări pentru a asigura o viabilitate crescută drumurilor județene. În perioada 2017-2020, sperăm să reușim să asfaltăm aproximativ 100 de kilometri prin PNDL 2 și alți peste 80 de km prin POR. Și colegii noștri primari fac eforturi și, de la an la an, în comunele lor se vede o dezvoltare în ceea ce privește drumurile. Prin PNDL 2, se va asfalta în 62 de localități. Este vorba despre aproximativ 200 de kilometri de drumuri comunale. Printr-un efort comun, vom putea vorbi de o infrastructură rutieră bine pusă la punct”, a declarat Ciprian Trifan, vicepreședinte al CJ Vaslui.


Leave a Reply

%d bloggers like this: