Chinuiți de dorul de acasă: Necazurile vasluienilor care muncesc în străinătate


Stresul, nesiguranța zilei de mâine, stările de panică și irascibilitatea sunt dușmanii declarați ai celor plecați peste hotare

Mai mulți vasluieni s-au întors de la muncă din străinătate cu afecțiuni psihice, mai ales depresii. Medicii susțin că stresul, nesiguranța zilei de mâine, stările de panică și irascibilitatea sunt dușmanii declarați ai celor plecați peste hotare.
Mai trist este că unii lasă acasă unu-doi-trei copii, care, în lipsa mamei sau a tatălui, își schimbă comportamentul. Pe de altă parte, adultul plecat la muncă, afectat de ce află că se petrece în țară, suferă și el.
„O femeie cu doi copii a plecat la muncă în Anglia. Unul dintre cei mici era cu dizabilități, iar tatăl a refuzat să-l îngrijească, motivând că nu se descurcă, și a părăsit familia. Ca urmare, femeia a fost obligată să-și întrețină copilașii dintr-un singur salariu și, implicit, să muncească multe ore pe zi pentru a se descurca. Între timp, fiica cea mare, după luni de zile de căutări, nu și-a găsit niciun loc de muncă și a ales să-și îngrijească acasă fratele cu dizabilități, dar condiționat, în schimbul unei sume de bani de la mama sa. În timp, rezistența femeii a scăzut, iar starea de stres s-a accentuat de la o zi la alta, până când a trebuit să revină acasă pentru că nu mai rezista”, ne-a declarat psihologul Carolina Boghian.
Un caz asemănător l-am întâlnit de curând pe holurile Policlinicii Vaslui. O mamă singură ne-a mărturisit cu lacrimi în ochi că, după doar cinci luni de muncă peste hotare, a trebuit să se întoarcă acasă pentru că ruda în grija căreia și-a lăsat copilul nu mai vrea să se ocupe de el, pe motiv că nu primește suficienți bani.
“În fiecare lună îi trimiteam bani pentru ea și cel mic, dar pe zi ce trecea făcea presiuni tot mai mari și mă forța să-i dau mai mulți bani. Ba îmi spunea că s-a îmbolnăvit copilul, ba că și-a rupt încălțările, ba că are nevoie de haine, deși eu îi cumpărasem suficiente și tot așa. Nu știa ce să-mi mai spună ca să mă stoarcă de bani. Pe de altă parte, eu am lucrat în agricultură în Spania și nu am câștigat o sumă exorbitantă. Stresul și îngrijorarea m-au doborât și a trebuit să mă întorc”, ne-a declarat Vasilica A.
Un tată care a lucrat mult timp în Italia s-a reîntors în țară cu stare anxioasă, agitat, cu lipsă de autocontrol. După o vreme, și-a găsit un loc de muncă aici, dar are impresia mereu că va fi concediat, așa că merge periodic pentru terapie la psiholog.
„După revenirea în țară, la aproximativ nouă luni, am reușit să găsesc altceva de muncă, dar acest post știu că a fost ocupat mereu doar de cei cu relații, or eu nu am așa ceva. Deși sunt apreciat la noul loc de muncă, nu-mi pot scoate din minte ideea că aș putea fi înlocuit oricând”, a comentat Vasile G.


Leave a Reply

%d bloggers like this: