Cod galben de ger şi viscol: Iarna a pus stăpânire pe Vaslui!


De trei zile, viscolul, gerul şi zăpada căzută din abundenţă creează probleme în judeţ. Echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului de Ambulanţă Judeţean, ale poliţiştilor etc. au fost nevoite să intervină în mai multe cazuri pentru a acorda primul ajutor celor aflaţi în situaţii limită. Fugăriţi de gerul năprasnic din ultimele zile, oamenii străzilor au fost găzduiţi, în weekend, în centrele speciale înfiinţate de autorităţile principalelor oraşe. Traficul în judeţ se desfăşoară în condiţii dificile, autorităţile fiind nevoite să închidă mai multe drumuri. Cursurile sunt suspendate, astăzi, în toate cele peste 700 de unităţi de învăţământ din judeţ.

Ninsorile abundente, viscolul şi gerul au pus stăpânire, încă de vineri, pe judeţul Vaslui. Joi, când meteorologii au anunţat că vremea se va înrăutăţi considerabil, autorităţile au convocat comandamentele pentru situaţii de urgenţă şi au pregătit utilajele de intervenţie. Pe parcursul acestor zile, circulaţia rutieră, dar şi cea pietonală s-au desfăşurat în condiţii dificile, însă nu au fost înregistrate probleme extraordinare.

Trebuie spus că, ieri dimineaţă, din cauza poleiului, cinci tiruri au rămas blocate la intrarea în Huşi dinspre Vama Albiţa – DE 581, în zona Dobrina. La faţa locului a ajuns şi prefectul Isabel Bogdan, care a decis restricţionarea temporară a traficului, astfel încât utilajele să poată interveni şi să împrăştie material antiderapant.

Tot ieri dimineaţă, trei maşini au rămas înzăpezite în satele Duda şi Epureni, pentru salvarea oamenilor intervenindu-se cu utilaje de la SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA Vaslui.

Vineri, un bătrân de 67 de ani, cu probleme medicale, din localitatea Rânceni, comuna Berezeni, a fost preluat de poliţiştii de frontieră şi predat unui echipaj SMURD, pentru a fi dus la Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Huşi.

“Au acţionat patru autospeciale ale Poliţiei de Frontieră, cu 16 persoane, alături de o autofreză a Detaşamentului de Pompieri Huşi, precum şi un echipaj SMURD”, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului.

În aceeaşi zi, o femeie însărcinată din localitatea Muşata, comuna Berezeni, a fost preluată de ambulanţă şi transportată la Spitalul Municipal Huşi, după ce salvarea care se îndrepta spre ea a rămas blocată în nămeţi pe raza comunei Vetrişoaia. La misiunea de salvare au participat un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui, cu sprijinul Detaşamentului de Pompieri Huşi, care a intervenit cu o autofreză.

Şi cadrele Sectorului Poliţiei de Frontieră Fălciu au fost nevoite să intervină: “Pe timpul desfăşurării misiunilor de supraveghere a frontierei, poliţiştii de frontieră vasluieni au transportat din Fălciu, la ambulanţa aflată la marginea localităţii Murgeni, o persoană cu piciorul rupt. Întorcându-se din misiune, poliţiştii de frontieră au ajutat la scoaterea din nămeţi a unui autoturism în care se aflau cinci persoane”.

Alte două autoturisme cu patru persoane adulte au rămas blocate, duminică dimineaţă, pe DJ 244K, între Muntenii de Sus şi Tanacu, iar pe DJ 244, între Şuletea şi Floreni, două maşini cu cinci persoane adulte au rămas împotmolite în nămeţi. În ambele cazuri s-a intervenit cu utilaje ale SC Lucrări Drumuri şi Poduri.

Tot ieri, în jurul orei 5.30, o autoutilitară cu trei persoane, printre care şi un minor, a fost blocată în trafic pe DJ 244B, pe raza localităţii Tupilaţi. A intervenit cu un buldoexcavator Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Găgeşti.

Drumuri închise

Din cauza vremii, traficul în judeţ s-a desfăşurat cu dificultate, autorităţile fiind nevoite să închidă anumite segmente de drumuri. Vineri, a fost impusă o restricţie de viteză pe DN 26 Huşi-Murgeni, iar sâmbătă seară, mai multe sectoare de drumuri naţionale au fost închise. Este vorba despre DN 26 Murgeni – limită Galaţi şi DN 24A Murgeni – Fălciu. Ieri dimineaţă, pe DN 26 Murgeni – limită Galaţi, traficul fusese reluat în condiţii dificile.

Pe toate arterele rutiere din judeţ se circulă în prezent cu dificultate.

Cursuri suspendate în toate unităţile de învăţământ

Cursurile sunt suspendate astăzi în toate unităţile de învăţământ din judeţ, în urma unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Măsura a fost luată sâmbătă, ca urmare a avertizării de cod galben ce vizează vreme geroasă, cu maxime diurne situate între -16 şi -10 grade şi minime nocturne cuprinse între -25 şi -15 grade, emisă de meteorologi pentru intervalul 7-9 ianuarie.

”În funcţie de evoluţia vremii, luni, 9 ianuarie, vom hotârî dacă este cazul suspendării cursurilor şcolare şi pentru ziua de marţi, 10 ianuarie”, a declarat prefectul Isabel Bogdan.

Dializaţii şi gravidele, duşi la spitale

Preventiv, s-a luat măsura transportării în centre specializate a tuturor bolnavilor care necesită dializă şi, de asemenea, sunt monitorizate toate gravidele care se află în ultimul trimestru de sarcină.

În evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui sunt 52 de persoane care necesită dializă şi 169 de gravide, dintre care 37 în ultima lună de sarcină.

Isabel Bogdan

Recomandări de la Instituţia Prefectului

Pentru prevenirea unor situaţii nedorite, vasluienilor li se recomandă să-şi asigure un mimimum de materiale:

– sare şi nisip pentru topirea gheţii şi îmbunătăţirea aderenţei pe căile circulabile;

– unelte de îndepărtare a zăpezii;

– combustibil de încălzire în cantitate suficientă, în cazul în care vă asiguraţi încălzirea în sistem propriu. Izolaţi-vă termic locuinţa şi protejaţi-o cu jaluzele exterioare;

– rezervă de apă şi alimente neperisabile.

“Totodată, recomandăm conducătorilor de autovehicule să evite deplasările, însă dacă este absolut necesar, înainte de a porni la drum, să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să-l parcurgă, situaţia meteorologică existentă şi să-şi echipeze autovehiculul cu anvelope corespunzătoare sezonului rece. În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste permanent prudenţă, să reducă viteza de deplasare în zonele cu carosabil alunecos, precum şi în apropierea trecerilor pentru pietoni, să-şi asigure o bună vizibilitate din autovehicul, prin curăţarea parbrizului, lunetei şi geamurilor laterale, să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor. De asemenea, dacă viscolul îi blochează în trafic în afara localităţilor:

– să tragă pe dreapta, să pornească luminile de avarie şi să prindă o cârpă pe antena radio ori la geam;

– să anunţe evenimentul la numărul de urgenţă 112, indicând locul unde a rămas blocat;

– să rămână în autoturism până ce forţele de intervenţie ajung la faţa locului şi să nu părăsească autoturismul dacă nu văd în apropiere o clădire în care ar putea să se adăpostească;

– să pornească motorul şi sistemul de încălzire aproximativ zece minute la fiecare oră pentru a menţine cald în interior şi să cureţe periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;

– o persoană trebuie să fie trează în orice moment pentru a vedea forţele de salvare;

– să pornească lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă localizeze;

– să se asigure că au suficient combustibil la plecarea în călătorie.

De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiţi să respecte indicaţiile agenţilor rutieri şi autorităţilor locale”, a declarat prefectul Isabel Bogdan.

Anunţ important al CFR: nu plecaţi la drum fără să vă informaţi!

Comandamentul Central de Iarnă şi comandamentele teritoriale de iarnă ale CFR SA sunt activate pentru această perioadă, în care au fost anunţate fenomene meteo nefavorabile. Dispeceratele funcţionează în dispozitive complete, regionalele de cale ferată fiind dotate cu utilaje de intervenţie – drezine pantograf şi pluguri de zăpadă – necesare în orice situaţie de urgenţă. Personalul feroviar activat va acţiona, în funcţie de evoluţia acestor fenomene meteorologice, cu utilaje speciale de intervenţie.

Toţi pasagerii sunt rugaţi ca, înainte de plecarea la drum, să se informeze telefonic la gara din localitatea de plecare pentru informaţii actualizate despre mersul trenului cu care intenţionează să călătorească sau să verifice tabelele de sosire/plecare, actualizate din minut în minut, de pe site-ul www.cfr.ro – domeniul Camere web (http://www.cfr.ro/…/content/article/2-uncat…/2273-camere-web).

Dacă sunteţi deja în tren, accesaţi de pe laptop sau smartphone www.cfr.ro, apoi „Trenul meu“ (http://www.cfr.ro/index.php/cauta-tren), introduceţi numărul exact al trenului în căsuţa indicată şi daţi click pe „informaţii tren“. Obţineţi informaţii în timp real despre ce staţie urmează, dacă aveţi sau nu întârziere, minutele de staţionare în următoarea gară şi timpul estimat de sosire.

CFR SA îi asigură pe călători că toate măsurile operative întreprinse în această perioadă au ca principal scop circulaţia trenurilor în condiţii de siguranţă.

Viscolul şi gerul „au cazat” 18 bârlădeni în centrul social

De la intrarea în vigoare a codului galben de viscol şi ger din judeţ, Spaţiul de Cazare pentru Persoanele fără Adăpost din Bârlad a găzduit 18 oameni ai străzii. Dacă, în mod normal, respectivul imobil funcţionează numai pe timpul nopţii (în intervalul orar 18.00-8.00), în acest weekend s-a făcut o excepţie, în sensul că oamenii fără adăpost au fost lăsaţi să stea şi în timpul zilei.

„În prezent (ieri, ora 12.00 – n.r.) avem cazate în centru 18 persoane şi mai avem disponibile doar două locuri. Chiar dacă se va depăşi capacitatea centrului, nu vom lăsa pe nimeni în ger, ci vom căuta soluţii să-i cazăm pe toţi. Trebuie să spun că, în situaţia de faţă, în care e ger şi în timpul zilei, le permitem să stea şi ziua, nu numai noaptea, ca până acum, mai ales că avem şi câteva persoane cu diferite afecţiuni medicale, care ne-au fost aduse de la spital şi pe care le găzduim în perioada în care nu se pot deplasa. Vorbim doar despre persoane fără adăpost din Bârlad. Pe cei care sunt din alte localităţi şi sunt în tranzit prin oraş, îi ţinem numai 24 de ore, după care pleacă în localitatea de domiciliu. Asta numai în cazul în care drumurile nu sunt blocate şi pot ajunge cu bine acasă”, ne-a declarat Laurenţiu Murgoci, administratorul centrului din Bârlad.

Pe lângă un pat pe care să doarmă şi căldură, cei fără adăpost beneficiază de apă caldă, săpun şi un prosop pentru a se putea spăla. Din păcate, nu primesc şi mâncare din partea municipalităţii, însă persoane de bine din oraş le-au adus hrană celor 18 persoane cazate. Rămân valabile restricţiile obişnuite, şi anume că pot dormi acolo numai cei care nu aduc ţigări, alcool şi droguri în spaţiul de cazare.

Centrul este situat în fostul sediu al Serviciului de Ambulanţă Judeţean – Substaţia Bârlad (zona Podul Verde) şi dispune de 20 de paturi distribuite în cinci camere şi de grupuri sanitare igenizate, dotate cu cabine de duş. Adăpostul funcţionează numai în timpul iernii, când temperaturile coboară sub -10 grade Celsius.

Drumarii au intervenit non-stop

Pentru că, şi în oraşe, ninsoarea a fost la fel de abundentă ca în mediul rural, iar zăpada depusă risca să paralizeze traficul rutier, responsabilii cu deszăpezirea au ieşit pe teren la scurt timp după ce codul galben de viscol a intrat în vigoare. Mai întâi, s-a acţionat pe arterele principale, în apropierea spitalelor şi a altor instituţii importante, în cartierele cu străzi în pantă şamd. Pentru că unităţile de învăţământ rămân închise astăzi, acestea nu au mai constituit o prioritate.

„Am ieşit pe teren încă de la ora 2.00, cu patru buldo-excavatoare cu lamă, un greder şi două sărăriţe, iar la ora 12.00, acestea s-au retras pentru o pauză de două ore, timp în care pe teren au ieit alte două utilaje. S-a intervenit şi pe trotuare cu un tractoraş cu lamă. Chiar dacă în unele zone pare că nu am intrat cu lama, este din cauză că zăpada se depune din nou după ce intervenim. Prioritare sunt străzile Mihai Eminescu, Victoriei, Gheorghe Doja, pentru că sunt în pantă şi nu vrem să se formeze gheţuş, dar şi arterele Lirei, Carpaţi, Epureanu, Vasile Pârvan, Hotin şi cele din jurul spitalelor de adulţi şi de copii, şi altele. Cu material antiderapant vom interveni după ce terminăm cu utilajele cu lamă”, ne-a declarat Adrian Bobeică, directorul SC CUP SA Bârlad.

Dacă, în opinia autorităţilor, situaţia este bună la capitolul curăţarea străzilor, nu de aceeaşi părere sunt şi cetăţenii, care sunt nemulţumiţi de maniera în care s-a intervenit până ieri. Oamenii au postat numeroase comentarii pe reţelele de socializare, prin care au spus că destule artere rutiere, mai ales din cartierele mărginaşe ale oraşelor, arată de parcă nu s-a trecut deloc cu utilajele.


Leave a Reply

%d bloggers like this: