Cod galben de ninsori și viscol: Județul de sub nămeți


Ninsori, vânt puternic, trecători zgribuliți pe străzi, utilaje de deszăpezire, drumari cu lopeți în mâini și copii… bucuroși. Zece comune au menținut închise unitățile de învățământ pentru a treia zi consecutiv, iar altele au redus orarul pentru ca elevii să poată ajunge acasă în condiții de siguranță. Așa a arătat ieri județul Vaslui.

Roxana OLTEANU
Adriana ȘUȘNEA
Sorin SAIZU
Mihai IONESCU

După ce au scăpat de gerul năprasnic, vasluienii s-au confruntat, începând de marți seară, cu ninsori abundente și viscol, județul fiind, până aseară, la ora 23, sub avertizare cod galben.
În municipiul reședință, primele ore ale zilei de ieri au fost de-a dreptul imposibile. A nins abundent și din această cauză s-a circulat cu mare dificultate. Utilajele de deszăpezire au intervenit destul de prompt, dar, în urma lor, zăpada s-a așezat rapid la loc.
“Noi ne-am pregătit și pentru acest al doilea val de zăpadă, pentru ca populația să nu sufere. În condiții de iarnă, ce-i drept, dar se circulă. Am acționat imediat pentru a evita blocajele, deoarece a nins abundent mai multe ore”, a declarat primarul Vasluiului, Vasile Pavăl.
Șoferii care s-au încumetat să pornească prin oraș au avut mult de furcă pentru a-și scoate mașinile din parcări.
“Este foarte greu. Pe străzile principale e mai ușor un pic, dar pe străzile laterale e jale”, ne-a spus un conducător auto.
Ieri, la închiderea ediției, din cauza condițiilor meteo, Drumul Județean Ghermănești-Arsura fusese blocat, iar pe celelalte artere rutiere din județ se circula cu dificultate.

“La urma urmei, e iarnă”

Și la Huși, autoritățile au scos din nou utilajele pentru a îndepărta zăpada de pe șosele și trotuare. De asemenea, munții de zăpadă adunați în ultimele zile au fost încărcați în remorci și deversați în afara localității, pentru a facilita circulația rutieră și cea a pietonilor.
“Nu pot să spun că am avut probleme deosebite, se circula. Zăpada a fost înlăturată de pe șosea, iar vizibilitatea este bună. La urma urmei, e iarnă, trebuia să ne așteptăm și la o astfel de vreme”, a declarat un șofer hușean.
Oamenii din comunele limitrofe care vin cu produse agroalimentare în piața din oraș au spus că traseul până la Huși a fost unul specific iernii.
“Eu am venit dimineață de la Berezeni și s-a circulat normal, ca iarna. Pe mine m-a adus ginerele cu mașina, a mers ceva mai încet, mai cu atenție, dar nu au fost probleme. Așa e iarna, ninge, viscolește, dar ne adaptăm”, a spus Maria P, 70 de ani.
Nu numai autoritățile au dat ieri piept cu ninsorile abundente și viscolul. Personalul auxiliar din școli și alte instituții, vânzătorii și o parte dintre localnici au dat, încă de la primele ore ale zilei, “testul lopeții”.
“Trebuie să curățăm intarea în magazin, altfel tot noi avem de pierdut. La cum ninge, probabil va trebui să ies din oră în oră să curăț zăpada, pentru că se depune foarte repede”, ne-a spus vânzătoarea unui magazin din centrul Hușului.
Singurii bucuroși de vremea de afară par să fi fost copiii. Dacă elevii de liceu nu au ratat ocazia de a-și face selfie-uri în parcurile pline de omăt, cei mai mici fie încercau să-și convingă părinții sau bunicii să-i lase la săniuș, fie, în drum spre casă, se aruncau în zapada proaspăt depusă.

Școli închise

Mii de elevi din mediul rural au rămas acasă, ieri, după ce conducerile școlilor coordonatoare au decis să nu reia cursurile din cauza drumurilor impracticabile. Astfel, nicio unitate de învățământ din Albești, Coroiești, Mălușteni, Roșiești, Vinderei, Ciocani, Dodești, Fălciu, Solești și Șuletea nu a funcționat, în timp ce la Berezeni, Blăgești, Costești și Puiești s-a învățat parțial, doar în unitățile din centrele de comună.
Totodată, directorii de școli au dispus reducerea orarului, pentru ca elevii și preșcolarii să ajungă în condiții de siguranță acasă.
”În majoritatea cazurilor unde cursurile sunt suspendate pentru a treia zi consecutiv, copiii nu au putut ajunge din satele componente în școlile de centru de comună deoarece microbuzele școlare nu pot circula. De asemenea, sunt mulți elevi navetiști care lipsesc de la cursuri, mai ales la liceele din mediul rural, aspect motivat tot de imposibilitatea de a merge la școală”, a declarat inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă.
Toate absențele trecute ieri în cataloage vor fi motivate ulterior.

Degerați

Temperaturile scăzute din ultimele două zile au făcut noi victime în rândul persoanelor din împrejurimile Bârladului. Marți, când întreg județul a fost sub cod portocaliu de ger, la Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” au fost aduși doi bărbați cu hipotermie și degerături. Unul are 62 de ani, este din orașul Murgeni, și a fost preluat de ambulanță din spațiul public, iar celălalt are 52 de ani, este din comuna Vinderei, și prezenta degerături la ambele mâini. Cei doi au rămas internați pentru îngrijiri și supraveghere medicală.
„Pe 10 ianuarie, la Direcția de Sănătate Publică Vaslui a fost raportat un singur caz de hipotermie, la un bărbat din Murgeni, și un altul cu degerături, la un bărbat din Vinderei. Astăzi (11 ianuarie – n.r.), până la această oră, nu am înregistrat niciun caz legat de condițiile meteorologice”, ne-a declarat Adrian Gheorghiu, purtător de cuvânt al unității spitalicești.
Tot ieri, au fost raportate și două cazuri sociale din zona Bârlad. Vorbim despre un bărbat de 49 de ani și de unul de 52 de ani, care, după ce au primit îngrijiri medicale, au fost transportați la Spațiul de Cazare a Persoanelor fără Adăpost.

Monitorizare atentă a barajelor din județ

Ca urma a temperaturilor scăzute din ultima perioadă, pe majoritatea cursurilor de apă și a lacurilor de acumulare s-au format poduri de gheață și a apărut fenomenul de gheață la mal. În aceste condiții, personalul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad a întreprins măsuri de monitorizare strictă a evoluției situației pentru a se asigura fără întreruperi volumele de apă necesare alimentării populației. S-a acordat o atenție sporită prizelor de alimentare cu apă a populației din lacurile de acumulare aferente bazinului hidrografic Prut-Bârlad: Căzănești, Solești, Cuibul Vulturilor.
“În ultimele zile, personalul ABA Prut-Bârlad a monitorizat atent lucrările hidrotehnice, dar și evoluția fenomenelor de iarnă pe cursurile de apă și pe lacurile de acumulare. În acest sens, personalul ABA Prut-Bârlad a spart gheața în jurul piloților de la mirele hidrometrice, în jurul turnurilor de manevră, pilonilor de susținere și pasarelelor de acces pe turn, precum și în zona de contact cu peretele. Totodată, s-a asigurat starea de funcționare a echipamentelor hidromecanice la obiectivele din administrare, a fost supravegheată funcționarea sistemelor de încălzire și, nu în ultimul rând, s-au supravegheat punctele critice de pe cursurile de apă, favorabile producerii zăpoarelor. ABA Prut-Bârlad recomandă populației să evite traversarea pe poduri de gheață a cursurilor de apă sau a lacurilor de acumulare, dar și practicarea sporturilor pe apa înghețată deoarece, din cauza fluctuațiilor de temperatură prognozate pentru perioada imediat următoare, grosimea gheții nu poate susține o greutate mare”, a declarat Andreea Poenaru, purtătorul de cuvânt al ABA Prut-Bârlad.


Leave a Reply

%d bloggers like this: