Conducerii CJ Vaslui îi e frică să spere: Se termină calvarul licitațiilor pentru platforma Roșiești?


Dumitru Buzatu

Conducerea Consiliului Județean anunță că a fost desemnat câștigătorul celei de-a patra licitații organizate pentru atribuirea contractului de gestiune a gropii ecologice de la Roșiești. Dacă nu vor fi contestații, în cel mult șase luni se va obține autorizația de mediu, iar spre finalul anului următor, platforma de gunoi va fi funcțională.

Ce-a de-a patra licitație organizată pentru delegarea prin concesionare a gestiunii serviciului public de management și operare a depozitului de deșeuri de la Roșiești este pe cale să se finalizeze, conducerea Consiliului Județean (CJ) Vaslui anunțând că există deja o firmă câștigătoare.

“În viitorul apropiat, vom face diligențele pentru clasificarea porțiunii de drum Gara Banca – Viișoara ca drum județean, pe care vrem să-l reabilităm deoarece va fi un trafic intens în această zonă. Cauza o reprezintă finalizarea licitațiilor pentru groapa de la Roșiești”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele CJ.

Practic, ultimul prag l-ar reprezenta eventualele contestații, veșnica piatră de încercare în demararea lucrărilor la tot felul de investiții. Surse din cadrul CJ spun că niciuna dintre cele patru firme pierzătoare nu va depune contestație. Un răspuns oficial ne-a fost greu să obținem.

“Suntem în faza contestațiilor. Conform legii, societățile participante beneficiază de un termen de zece zile pentru depunerea acestora. Nu știm încă nimic, dar sperăm că nu vor fi”, a menționat Ciprian Trifan, vicepreședinte al CJ.

Dacă în sfârșit vom avea un administrator pentru depozitul integrat de deșeuri, șefii de la CJ spun că ar dura maximum un an până când va deveni funcțional.

“Firma câștigătoare va trebui să se mobilizeze pentru ca, în cel mult trei-patru luni, să obțină autorizația de mediu necesară funcționării. Termenul pare mare, dar trebuie făcute dezbateri publice pe această temă, care iau timp. În mod normal, documentația finală pentru deschiderea depozitului de la Roșiești ar trebui să se termine cel târziu în iunie 2018, iar spre finalul anului viitor să demarăm activitatea de colectare a deșeurilor”, a mai spus Trifan.

Groapa de la Roșiești, componentă a “Sistemului integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui”, este o investiție de aproape 50 de milioane de euro, demarată de CJ Vaslui în anul 2010. Deși s-au realizat pași importanți în realizarea investiției, calvarul autorităților l-a reprezentat mulțimea contestațiilor depuse de firmele pierzătoare pe diferite segmente de proiect. În tot acest timp, peste 1.000 de tone de deșeuri sunt transportate lunar,  cu costuri substanțiale, din județul Vaslui către Brăila.


Leave a Reply