Congresul mondial al asistenților medicali: O vasluiancă la Barcelona


În perioada 26 mai – 1 iunie, Elena Blăjan, președinta OAMGMAR – filiala Vaslui, a participat la Congresul ICN, cel mai mare eveniment științific internațional pentru asistenții medicali.

Președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAR) – filiala Vaslui, Elena Blăjan, a participat, în perioada 27 mai – 1 iunie, la Barcelona, la Congresul Asistenților Medicali din întreaga lume – „ICN Congress 2017”.

“Au fost prezenți peste 8.000 de asistenți medicali din 135 de țări, de pe toate continentele. Aflată la prima participare la congres, România, membră a ICN din anul 2015, a avut o delegație condusă de președintele OAMGMAR și formată din 140 de asistenți medicali din întreaga țară, doi dintre aceștia având selectate prezentări pentru secțiunea Postere. Această reuniune internațională a reprezentat un prilej de explorare a rolului important deținut de asistenții medicali în transformarea îngrijirilor de sănătate, acordându-se o atenție deosebită acoperirii sănătății universale, obiectivelor de dezvoltare durabilă și resurselor umane pentru sănătate. În majoritatea sistemelor de sănătate, asistenții medicali sunt principala componentă profesională a personalului din prima linie, oferind până la 80% din asistența medicală primară. Deschiderea festivă a avut loc în sala de sport din Satul Olimpic, care a găzduit numeroase concursuri din cadrul Jocurilor Olimpice de la Barcelona 1992. Lucrările congresului s-au desfășurat într-o sală imensă”, ne-a declarat Elena Blăjan.

Congresul a vizat trei obiective majore: Demonstrarea și susținerea contribuției nursingului la crearea unor politici informale și sustenabile de sănătate, Promovarea contribuției nursingului la oferirea unor servicii medicale bazate pe dovezi și încurajarea principiilor bazate pe rezolvarea problemelor  în nevoile prioritizate de sănătate, Asigurarea oportunităților pentru schimbări radicale în ceea ce privește experiența și expertiza profesională.

Elena Blăjan

Elena Blăjan a subliniat că, în afara programului propriu-zis al congresului, participanții au avut ocazia să viziteze câteva dintre unitățile sanitare cu paturi din Barcelona. Cu toții au fost impresionați de dotarea materială și umană de care dispun aceste spitale, ceea ce situează Spania pe un loc onorabil în rândul țărilor UE privind sistemul de sănătate, spre deosebire de România, care este pe ultimul loc.

“Delegația țării noastre a avut surpriza plăcută să întâlnească în unitatea pe care a vizitat-o și câțiva asistenți români, deja cu vechi state de plată în sistemul sanitar spaniol, care sunt apreciați pentru profesionalismul lor, ceea ce i-a propulsat în diferite funcții devenind traineri, coordonatori  etc. Acest lucru denotă pregătirea foarte bună a cadrelor medicale din România, care oricând poate fi comparabilă cu cea a profesioniștilor din afara țării. Cu toate că spaniolii au un sistem sanitar bine pus la punct, nu lipsesc anumite probleme. Asistenții medicali din țara gazdă se plâng de lipsa de personal, raportul lor fiind de 7,9 cadre medicale la mia de locuitori. Comparativ, în România, cifrele arată că avem 0,8 asistenți medicali la mia de locuitori, adică o  diferență ca de la cer la pământ între cele două sisteme de sănătate. Asistenții medicali spanioli consideră că sunt suprasolicitați, obosiți, slab plătiți, motiv pentru care sunt tentați să dea curs ofertelor din țările nordice”, a menționat Elena Blăjan.


Leave a Reply

%d bloggers like this: