Controale încrucișate: Spitalele din Vaslui, verificate de… Tulcea


Timp de trei săptămâni, spitalele din Vaslui, Bârlad, Huși și Murgeni vor avea parte de un „tratament” special: vor fi verificate de o echipă de inspectori din cadrul DSP Tulcea. De aceeași atenție se va bucura și Centrul Județean de Transfuzii Sanguine Bârlad.

Așa cum a fost în martie 2016, când Inspecția Sanitară de Stat a organizat și coordonat o acțiune de control încrucișat în unitățile sanitare cu paturi din întreaga țară, la fel se întâmplă și în cursul acestei luni. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, se va verifica respectarea normelor de igienă și măsurilor de dezinfecție.

Astfel, în intervalul 12-30 martie, inspectorii DSP Vaslui verifică spitalele din județul Galați, în timp ce unitățile din județul nostru sunt „luate la puricat” de echipe din cadrul DSP Tulcea. Timp de trei săptămâni, acestea vor urmări „tot ce mișcă” în Spitalul Județean de Urgență Vaslui, Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” Huși și Spitalul de Psihiatrie Murgeni. De aceeași atenție se va bucura și Centrul Județean de Transfuzii Sanguine Bârlad.

Printre obiectivele acțiunii se numără: verificarea respectării condițiilor de funcționare conform Ordinului nr. 914/2006, pentru aprobarea normelor privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare; verificarea măsurilor privind prevenirea infecțiilor nosocomiale, prevăzute în Ordinul nr. 916/2006, privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire și control al infecțiilor nosocomiale în unitățile sanitare.

De asemenea, echipele de control verifică modul în care se respectă Legea nr. 211/2011, privind regimul deșeurilor, Ordinul nr. 613/2009, privind aprobarea Metodologiei de evaluare a autovehiculelor utilizate pentru transportul deșeurilor periculoase rezultate din activitatea medicală, Ordinul nr. 1.226/2012, pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activitățile medicale și a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza națională de date privind deșeurile rezultate din activitățile medicale.

Totodată, se vizează respectarea normelor de curățenie și sterilizare conform prevederilor Ordinului nr. 261/2007, pentru aprobarea Normelor tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în unitățile sanitare, precum și conformitatea produselor biocide (avizare, etichetare, utilizare) la prevederile HG nr. 617/2014, privind stabilirea cadrului instituțional și a unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2012, privind punerea la dispoziție pe piață și utilizarea produselor biocide.

Trebuie spus că din verificările similare efectuate în anii trecuți a rezultat că niciun spital din țară nu este la superlativ, iar Vasluiul nu este sub nivelul altor județe la condițiile din spitale.

“S-au găsit doar mici probleme, nu deficiențe majore. Aici nu este vorba de ce se șterge cu mopul, ci de aspecte mai importante”, ne-au declarat surse din cadrul Spitalului Județean Vaslui.


Leave a Reply

%d bloggers like this: