Copiii defavorizați din Bârlad vor rămâne în școală


În următoarele luni, 240 de copii din Bârlad cu rezultate bune la învățătură, dar cu o situație precară, vor fi ajutați să nu renunțe la studii.

Asociația „Bună Ziua, Copii din România” a lansat proiectul „Educație pentru schimbare”, al cărui obiectiv general este îmbunătățirea vieții a 240 de copii cu vârste între 11-14 ani, din Bârlad, proveniți din familii aflate în situații de risc, dar cu rezultate bune la învățătură. Inițiativa își propune să susțină copiii la școală, să creeze un climat stimulativ de dezvoltare a personalității, să-i ajute să dobândească abilități de viață și să-i informeze și să-i conștientizeze în privința importanței educației. Echipa proiectului este formată din psiholog, asistent social, coordonator de proiect, responsabil financiar și 15 voluntari care vor beneficia de un program de mentorat și vor participa activ la organizarea activităților pentru copiii beneficiari.
„În cadrul proiectului, se vor derula activități educative de tip «Școala de vară», complementare celor desfășurate în școală, care vor promova accesul egal la educație și vor diminua riscul de eșec/abandon școlar. Acestea vor include evenimente de învățare în aer liber sau în locații cu însemnătate practică pentru lecția respectivă (lecție de istorie la muzeu, lecție de fizică la observatorul astronomic etc.). De asemenea, se vor derula activități de genul «Five o’clock tea», respectiv un atelier de educație non-formală și dezvoltare personală, în cadrul căruia voluntarii vor descoperi cele mai potrivite mijloace de a transmite copiilor valorile și cunoștințele teoretice și practice sub forma unor ateliere de lucru, în funcție de nevoile, interesele și abilitățile lor. Sub titlul «Jocuri pentru viață», se vor desfășura și activități prin care urmărim îmbunătățirea exprimării copiilor, dezvoltarea capacităților de autocunoaștere, activarea resurselor creative, antrenarea abilităților empatice, reducerea problemelor de comportament și dezvoltarea coeziunii și dinamicii de grup, exprimarea emoțiilor”, a declarat Otilia Vîrvorea, managerul de proiect.
La începutul anului școlar 2017-2018, elevii implicați în proiect vor primi câte un ghiozdan complet echipat cu rechizite, sprijinul material având drept scop asigurarea condițiilor necesare pentru frecventarea școlii. Nu în ultimul rând, se va desfășura campania „De ce este importantă educația? De ce venim la școală?”, care include activități precum: crearea și diseminarea de materiale promoționale (afișe, pliante), redactarea broșurii „Facem echipă pentru educație”, dezbateri în școli, discuții formale și informale cu elevii despre importanța educației etc.
Proiectul „Educație pentru schimbare” este susținut prin Programul județean pentru finanțarea nerambursabilă a activităților nonprofit de interes general pentru anul 2017, domeniul social, în perioada iulie-noiembrie 2017. Valoarea totală a proiectului este de 37.472 de lei, din care valoarea finanțării acordate de Consiliul Județean Vaslui este de 30.000 de lei.


Leave a Reply