Criză de medici, de asistente, de mediatori, de farmacii… Sistemul sanitar vasluian are găurile mai mari ca șvaițerul


În ciuda investițiilor uriașe, 69 de milioane de lei numai pentru Spitalul Județean de Urgență, sănătatea vasluiană rămâne într-o profundă suferință. Deficitul de personal din spitale este agravat de cel al farmaciilor. Județul nostru are 906 locuitori la un medic, aproape de trei ori cât media națională.

Vasluiul dispune de unul dintre cele mai moderne spitale din țară. Proiectul “Reabilitarea, modernizarea și echiparea Spitalului Județean de Urgență” a fost o investiție de peste 69 de milioane de lei, care a dus la transformarea radicală a celei mai mari unități sanitare cu paturi din județ.
“Investițiile vor continua prin reabilitarea spitalului TBC și construcția noului ambulatoriu integrat (Policlinica Vaslui – n.r.). Totodată, vom continua demersurile de atragere a personalului medical”, punea punctul pe “i” Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ), în martie, la conferința de închidere a proiectului.
Buzatu chiar vorbea la obiect pentru că sistemul sanitar public din municipiul reședință are două mari probleme: starea deplorabilă a policlinicii și criza de specialiști, care îi împiedică pe vasluienii fără bani mulți în buzunare să-și caute de sănătate.

Cruda realitate

Încă de la primele ore ale fiecărei zile, zeci de vasluieni stau și așteaptă să fie consultați în Ambulatoriul Spitalului Județean. Chiar dacă se trezesc cu noaptea-n cap, sănătatea este prea importantă, iar atunci când este vorba și despre o consultație gratuită, oamenii devin și mai interesați.
Mulți dintre cei care stau cu orele pe holurile policlinicii susțin că nu ar mai sta la cozi dacă ar avea bani să meargă la cabinetele particulare, dar cum consultațiile în privat le-ar afecta serios bugetul, ei așteaptă cuminți, zi de zi, până când le vine rândul. Desigur, cauza aglomerației este dată și de lipsa de personal. Medicii de acolo sunt sufocați pentru că sunt foarte mulți pacienți și prea multe specialități, iar în oraș sunt puține cabinete care lucrează sub contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
Din păcate, condițiile oferite în Policlinica Vaslui nu sunt tocmai de cinci stele, dar ce nu face omul sărman pentru a-și rezolva problemele de sănătate?
„Canapelele sunt scorojite, iar în cabinete nici aparatura nu este din cea mai performantă. În condițiile în care ai o pensie de nici 1.000 de lei, mare lucru nu poți să faci cu ea. Cât să dai la medic, cât să dai pe medicamente, pe mâncare și mai ales dările către stat? Eu unul nu-mi permit luxul de a merge la un cabinet particular, așa că înghit orice. Până la urmă, viața omului este cea mai importantă, nu?”, ne-a declarat, cu lacrimi în ochi, Mircea I, un bătrânel cocoșat de povara anilor.

Sănătatea și economia merg mână în mână

Într-o altă problemă uriașă, cea a deficitului de medici, CJ Vaslui a venit cu propriul proiect, anual: achiziționarea de apartamente și închirierea acestora la prețuri modice către medicii navetiști, pentru a-i fideliza și stabiliza. Eforturile administrației locale nu pot însă învinge starea generală socio-economică a județului, așa că lipsa de specialiști rămâne una dintre cele mai semnificative din țară. În vreme ce media națională este de 345 de pacienți la un medic, la Vaslui sunt 906! Doar Călărașiul, cu 1.020, ne întrece, în vreme ce Timișul, cu 190 de pacienți/medic, dă semnul normalității de care vasluienii sunt atât de departe.
“Cinci comune din județ nu au medici de familie, în ciuda eforturilor noastre de a atrage specialiști. Medicii aleg să profeseze în oraș ori să plece din țară. Din păcate, pe lângă deficitul de medici de familie din județ, ne confruntăm și cu o lipsă a asistenților medicali din comunitățile rurale sau a mediatorilor sanitari. Există comune în care posturile sunt blocate, dar sunt și localități în care s-au organizat concursuri la care nu s-a înscris nimeni deoarece nu sunt persoane cu studii în domeniu”, spune directoarea Direcției de Sănătate Publică (DSP), Mihaela Vlada.
De fapt, deficitul de personal din sistemul sanitar vasluian nu este nici ceva nou și nici măcar ceva relativ nou. Este, din păcate, o poveste destul de veche și care, din câte se pare, nu va avea happy-end. Practic, în multe dintre localitățile județului nostru, oamenii nu au acces la nicio modalitate de îngrijire a sănătății. Lipsesc atât medicii de familie, asistenții medicali și mediatorii sanitari, cât și farmaciile. Matematic și geografic, există o farmacie la peste 50 de kilometri pătrați, de vreme ce suprafața județului este de 5.318 kmp, iar numărul farmaciilor este de 101.
Oare întâmplător avem în Vaslui 40.000 de pacienți cu hipertensiune arterială? Sau 8.000 cu cancer? Sau 10.000 cu boli mintale? Să mai spunem că, anual, apar peste 200 de noi cazuri de TBC? Că bolile cu transmitere sexuală sunt un adevărat flagel, în special în rândul tineretului needucat în acest sens?


Leave a Reply