Criza de personal se acutizează: Peste 270 de absenți la spitalul bârlădean


La Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman”, numărul angajaților este acum de 952, iar deficitul de personal a ajuns la 275.

În prezent, Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad funcționează cu un total de 952 de angajați din 1.227, câți prevede organigrama. Un calcul simplu arată că ar mai fi nevoie de 275 de cadre medicale și auxiliare care să completeze statul de funcții. Aceasta în condițiile în care, în cursul anului curent, unitatea a tot scos posturi la concurs și a mai ocupat câte ceva.

Trebuie spus că, acum câțiva ani, a fost eliminată condiționarea angajărilor de alocarea a cel mult 70% din buget pentru cheltuielile cu personalul. Și, dacă la începutul lui 2014, spitalul bârlădean aloca 85,62% din bani pentru lefuri, sporuri și celelalte drepturi salariale, la 30 septembrie 2017, procentul cheltuielilor cu personalul era de 67,65%, după cum reiese din proiectul de management prezentat de managerul interimar Dana Borș. Din păcate, unitatea nici nu prea mai poate face încadrări întrucât se află la un pas de blocajul financiar. Tot la 30 septembrie, datoriile către furnizori se ridicau la 9.965.994 de lei, din care 6.364.465 de lei depășiseră termenul scadent.

Așa cum rezultă din cifrele prezentate de managerul interimar, procentul de ocupare a statului de funcții se ridică la 77,59%. Deficitul cel mai important se înregistrează la capitolul personal medical, încadrat în proporție de numai 67,65%. De exemplu, spitalul are pe statul de plată 115 medici, dintre care 20 de rezidenți, și ar mai fi nevoie de 55 de medici. Urmează personalul auxiliar sanitar, TESA și muncitori, unde procentul de ocupare e de 73,36% și ar mai trebui 126 de îngrijitoare, infirmiere și brancardieri. La capitolul asistenți medicali, unitatea o duce ceva mai bine, având în vedere că, din totalul posturilor, 84,14% sunt ocupate, pe statul de plată figurând 467 de asistenți medicali. La “alt personal sanitar superior” (biolog, chimist, farmacist etc.), pe statul de funcții figurează 29 de salariați, dar sunt angajați 23, așa că deficitul este de șase.


Leave a Reply

%d bloggers like this: