Criză rezolvată rapid: Daniela Borș, noul manager interimar al spitalului bârlădean


Numită acum patru luni în Consiliul de Administrație al Spitalului “Elena Beldiman”, economista Daniela Borș a și renunțat la funcție întrucât, ieri, a fost desemnată de primarul Dumitru Boroș manager interimar al unității. Ea va avea o sarcină extrem de dificilă, știut fiind că, la acest moment, spitalul înregistrează datorii de circa nouă milioane de lei.

Este oficial! În locul lui Corneliu Decuseară, care nu a ocupat nici trei luni fotoliul de manager interimar al Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, a fost numită economista Daniela Borș, care, între anii 2007-2010, a deținut funcția de director financiar-contabil al unității (în timpul managerului Dionisie Lefter). Ea fusese numită membru în Consiliul de Administrație al spitalului ca reprezentant al Consiliului Local Bârlad, la finele lunii martie. Decizia a fost luată în cursul zilei de ieri de primarul Dumitru Boroș, cel care, în ultimele două zile, a purtat discuții cu mai mulți candidați.
„L-am avut până acum ca manager pe domnul Corneliu Decuseară, dar, începând cu data de 1 august, dumnealui a fost eliberat din funcție, mandatul de manager încetând după 71 de zile. Îi mulțumesc pentru activitatea prestată, în această perioadă el întocmind o radiografie a spitalului și detaliind situația financiară în care se află acum unitatea. După cum știți, spitalul bârlădean înregistrează arierate de aproape nouă milioane, datorie acumulată în timp și nu de când a fost nominalizat manager domnul Decuseară. După definitivarea situației financiare, am avut o deplasare cu el la Ministerul Sănătății, însă acolo ni s-a spus că spitalul e în subordinea Consiliului Local și este treaba Consiliului Local cum gestionează treburile. Ulterior, am avut o întâlnire și cu domnul prefect și trebuia să ne întâlnim și cu președintele Consiliului Județean Vaslui. Legislația prevede că noi trebuie să avem grijă de spital, dar un efort singular nu va duce la ceva bun. Va trebui să ne așezăm la masă – primărie, Consiliu Local, medici, asistente – și să stabilim măsurile pe care trebuie să le luăm în perioada imediat următoare”, a declarat Boroș.
Referindu-se la criza de la conducerea unității spitalicești, edilul șef a menționat: „Odată cu demisia domnului Decuseară, am analizat toate oportunitățile și am desemnat-o ca manager interimar pe doamna Daniela Borș, care va ocupa această funcție până la concurs (programat spre sfârșitul lunii noiembrie) sau cel mult șase luni. A fost singura care îndeplinea condițiile specifice referitoare la studii, adică să fie absolvent de studii superioare în domeniile economic, juridic ori medical. Doamna Borș este economist, are master în managementul sanitar și a mai lucrat la spital acum câțiva ani. Rămâne ca, de astăzi, noua conducere să preia frâiele, să facă propria analiză și să ia deciziile care se impun. Mi-am declarat de la început susținerea față de spital, cred că spitalul nu a primit niciodată atâta sprijin financiar cât a primit în ultimul an. Toată lumea știe că am alocat bani pentru computerul tomograf și pentru acele containere unde va funcționa pavilionul administrativ”.
Pentru că pe noua manageră o așteaptă o perioadă foarte grea, în care va trebui să ia măsuri nepopulare pentru redresarea situației financiare, Boroș a subliniat că toți salariații vor trebui să pună umărul. Mai ales că, potrivit unei situații întocmite de Decuseară, mulți bani s-au pierdut pentru că spitalul a trebuit să suporte din bugetul propriu mii de internări care nu au fost decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Spre exemplu, la spitalizarea continuă, s-au contractat 55.000 de internări, însă în realitate au fost internați 59.000 de pacienți, la bolnavi cronici au fost contractate și decontate 3.000 de cazuri, însă au fost internați 3.500 de pacienți, iar la spitalizarea de zi s-au contractat 17.000 de internări, dar au fost spitalizați 22.000 de pacienți.


Leave a Reply

%d bloggers like this: