Cu ce s-au ales angajații din sănătate?


Săptămâna trecută, reprezentanții Federației “Sanitas” au participat la o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, ministrul finanțelor publice – Ionuț Mișa, ministrul muncii – Lia Olguța Vasilescu și ministrul sănătății – Florian Dorel Bodog, pentru a discuta proiectul de modificare a Legii-cadru nr. 153/2017, privind salarizarea personalului bugetar.

Așa cum le stă bine unor politicieni tipic români, cei în cauză au oferit maldăre de promisiuni, de genul:

– niciun angajat din sistemul de sănătate care, în prezent, beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă nu va înregistra scăderi de venituri de la 1 martie 2018, odată cu negocierea și intrarea în vigoare a noului Regulament de sporuri;

– va fi eliminată obligativitatea impusă medicilor de a efectua gărzi pentru completarea normei de bază, până la 48 de ore pe săptămână;

– începând cu data de 1 martie 2018, vor beneficia de creșteri salariale și medicii și asistenții din medicina școlară, respectiv cei din comisiile de expertiză a capacității de muncă.

“În forma prezentată federațiilor din sănătate, proiectul are și prevederi cu care nu putem fi de acord. Spre exemplu, considerăm inacceptabil ca nivelul sporurilor de tură/ore de noapte și pentru zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale să se stabilească prin raportare la salariul din 2017. Discuțiile vor continua”, au declarat liderii sindicali.


Leave a Reply