Cum pătimesc edilii vasluieni: Primarii din județ stau la coadă la Ministerul Dezvoltării


Ciprian Trifan

Apropierea termenului final pentru depunerea celor 256 de proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală a creat îmbulzeală pe holurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, zeci de primari din Vaslui, alături de alți edili din țară, așteptând ore în șir să le vină rândul.

Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2 a aglomerat holurile Ministerului Dezvoltării, Administrației Publice și Fondurilor Europene, primari din mai multe comune ale județului depunând numai în cursul acestei săptămâni peste 50 de proiecte declarate eligibile. Unii dintre edili, precum cei din Banca, Bunești-Averești, Deleni și Tutova, au așteptat ore în șir să le vină rândul.

“Suntem în grafic, dacă se poate spune așa, adică primarii au conștientizat că dacă nu depun documentația până la 30 octombrie, le zboară finanțările. Noi îi susținem prin toate eforturile să depună la timp dosarele”, a declarat Ciprian Trifan, vicepreședinte al Consiliului Județean Vaslui.

Până acum, cam 30% dintre proiectele PNDL 2 au ajuns la autoritățile centrale, în paralel cu efectuarea diligențelor pentru contractarea unor împrumuturi de la Trezorerie pentru acoperirea unor “cheltuieli de start”.

“Nici primăriile și nici măcar noi, pentru proiectele noastre, nu avem destui bani pentru asigurarea cofinanțării, de aceea ne vom împrumuta. Dobânda este mică și nu se ține cont de gradul de îndatorare. Banii vor fi returnați în trei ani, iar ratele și dobânda vor fi plătite din bugetele locale”, a explicat Ciprian Trifan.

Autoritățile județene nu au făcut încă o estimare a necesarului financiar total care ar trebui împrumutat, dar este vorba despre o sumă de ordinul zecilor de milioane de lei.

Reamintim că județul Vaslui a obținut, prin PNDL 2, o alocație bugetară de 882 de milioane de lei pentru 256 de proiecte, care se referă, în cea mai mare parte, la construirea de grădinițe, școli, aducțiuni de apă și sisteme de iluminat public și reabilitarea de drumuri județene și comunale.


Leave a Reply