Cum să-ți modernizezi casa și să-ți schimbi mașina pe banii statului


Programele “Rabla” și “Casa Verde” totalizează finanțări nerambursabile de 50.000 de lei pentru o persoană!

Persoanele fizice care nu au niciun fel de afacere pot primi bani de la stat pentru instalarea, modificarea sau schimbarea sistemului de încălzire al casei prin programul “Casa Verde”, dar și pentru izolarea termică a locuinței, prin programul “Casa Verde Plus”.

Din acest an, persoanele fizice pot cere de la stat bani și pentru înlocuirea mașinii vechi cu una nouă sau chiar cu una electrică, prin programele “Rabla” și “Rabla Plus”).

8.000 de lei pentru încălzirea casei

În cazul eficientizării sistemelor de încălzire a casei, ajutorul de stat este de 8.000 de lei, sumă nerambursabilă.

Persoanele interesate să instaleze, să modifice sau să înlocuiască integral sistemul de încălzire al locuinței, astfel încât să utilizeze energie regenerabilă, pot solicita de la stat până la 8.000 de lei.

Astfel, prin “Casa Verde”, persoanele fizice pot primi până la 3.000 de lei pentru instalarea de panouri solare nepresurizate, până la 6.000 de lei pentru instalarea de panouri solare presurizate și până la 8.000 de lei pentru instalarea de pompe de căldură, dar numai de tipul aer-aer.

Ce condiții trebuie îndeplinite

Cine vrea să obțină o astfel de finanțare trebuie să aibă domiciliul în România, să fie proprietar sau coproprietar al casei pentru care solicită banii, să nu aibă datorii la bugetul de stat sau la cel local, să nu fi fost condamnat pentru infracțiuni împotriva mediului și să nu fi beneficiat, în anii trecuți, de o altă finanțare pentru îmbunătățirea sistemului de încălzire.

40.000 de lei pentru izolarea termică a locuinței

Prin intermediului programului “Casa Verde Plus”, persoanele care doresc să-și sporească eficiența energetică a casei pot cere o sumă nereturnabilă de până la 40.000 de lei. Statul are în vedere încurajarea utilizării de materiale izolatoare organic-naturale pentru reducerea consumului energetic al clădirilor, cu scopul de a îmbunătăți calitatea mediului.

Cei interesați pot primi cel mult 40.000 de lei, dar nu mai mult de 120 de lei/mp izolat și finisat, ajutor acordat sub forma unei prime de eficiență energetică.

Ca să intre în posesia banilor, persoanele fizice trebuie să aștepte deschiderea sesiunii de înscriere, care va fi anunțată cu cel puțin 30 de zile înainte. Banii obținuți prin acest program de către persoanele fizice vor putea fi folosiți pentru izolarea caselor existente sau a celor aflate în construcție, cu condiția ca acestea să aibă un regim de înălțime de cel mult P^2E.

45.000 de lei ca să-ți schimbi mașina

Dacă îndeplinesc câteva condiții, persoanele fizice pot încasa bani de la stat și pentru schimbarea mașinii.

Programul “Rabla” vizează schimbarea mașinilor mai vechi de opt ani cu unele noi, iar programul “Rabla Plus” urmărește încurajarea achiziționării de autoturisme electrice noi.

În funcție de programul pe care vor să-l acceseze, solicitanții pot primi 6.500 de lei pentru înlocuirea mașinii uzate (programul “Rabla”) și până la 45.000 de lei pentru achiziția unei mașini electrice (programul “Rabla Plus”).
Prin programul “Rabla Plus”, cea mai mare sumă – 45.000 de lei – poate fi obținută de cei care aleg o mașină electrică nouă, cu condiția ca această valoare să nu reprezinte mai mult de 50% din valoarea totală. Pentru un autoturism hibrid, finanțarea maximă este de 20.000 de lei.

Bine de știut!

Cele două programe se pot cumula, astfel încât solicitanții pot primi o finanțare de peste 50.000 de lei de persoană.


Leave a Reply

%d bloggers like this: