Cum se jonglează cu locurile de muncă: Un fâs numit “piața muncii”


În județul șomajului, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă vehiculează săptămânal în județ cifre de două ori mai mari decât cele pe care le raportează la centru, instituției mamă, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (545 față de 212).

Pe 6 iunie, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui anunța 631 de locuri de muncă disponibile în județul nostru. O săptămână mai târziu, pe 13 iunie, după ce în acest ziar am sesizat că cifrele pe care AJOFM le vehiculează săptămânal în județ sunt de două ori mai mari decât cele pe care le raportează la centru (545 față de 212), instituției mamă, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), aceeași instituție anunța ca vacante 242 de locuri de muncă. Așadar, o cifră mult apropiată față de cea raportată la București, dar și o scădere de-a dreptul extraordinară, de aproape 300 de locuri de muncă, în numai șapte zile. Conducerea instituției, prin directoarea Daniela Cîmpeanu, a argumentat că această “dispariție” se justifică fie prin ocuparea respectivelor locuri de muncă, fie prin expirarea ofertelor depuse de către agenții economici din județ.
Însă o simplă lectură a celor două liste a locurilor de muncă vacante prezentate de AJOFM Vaslui, de pe 6 și 13 iunie, arată că, față de cea de pe 6 iunie, pe 13 apar nu mai puțin de 90 de locuri de muncă noi (44 la Vaslui, 33 la Huși și 13 la Bârlad). Ceea ce înseamnă că aproape 400 de oferte de locuri de muncă au expirat sau au fost ocupate în decurs de numai o săptămână. Acest lucru ar reflecta o dinamică a forței de muncă uluitorare, caracteristică unei economii în plin avânt. Dar nu este câtuși de puțin așa, toți cei implicați, în frunte cu primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, plângâdu-se de imobilitatea pieții muncii din județ. Pe când lucrările de reabilitare a străzilor din municipiul Vaslui erau în plină desfășurare, Pavăl spunea că nu se găsesc nici măcar muncitori necalificați, aceasta fiind cauza pentru care reabilitările riscă blocajul.
Felul în care apar și dispar joburile a reușit să-l surprindă și pe Neculai Safir, directorul patron al SC Scir SA Vaslui. Firma lui a depus ofertă la AJOFM pentru 13 locuri de muncă vacante (cinci zidari, cinci dulgheri și muncitori necalificați). Slujbele libere se găsesc pe lista de pe 6 iulie, nu însă și pe cea de pe 13 iulie.
“Pentru SC SCIR SA oferta a încetat prin ocuparea locurilor de muncă (angajare pe perioadă determinată)”, spune AJOFM la solicitarea noastră.
Dar, surpriză maximă: instituția e contrazisă de angajator.
“Și eu am fost surprins azi dimineață să văd în ziar că locurile noastre de muncă nu mai sunt pe listele AJFOM. Nu știu ce s-a întâmplat, cum fac ei listele astea, cum de știu ei mai bine decât noi dacă le mai avem libere sau nu, dar locurile noastre de muncă nu s-au ocupat. A venit un singur om, care a plecat după două zile”, spunea Neculai Safir, vineri dimineață.
Ce ar putea să mai creadă bietul vasluian aflat în căutarea unui loc de muncă?! Dar nebunia merge și mai departe. Dacă, așa cum am văzut, în județ există locuri de muncă libere care nu se regăsesc pe listele instituției, și reciproca este valabilă: pe listele AJOFM există locuri de muncă care nu se regăsesc în județ. O recunoaște Laura Toporăscu, purtătoarea de cuvânt a instituției, întrebată despre cele 200 de posturi vacate oferite de SC Romanian Security System SRL: “Acestea nu sunt pentru județul Vaslui. Sunt date pentru întreaga țară, apar în întreaga țară”.
Impresionat a fost și fostul prefect Isabel Bogdan, care, într-o ședință a Comisiei de Dialog Social de la sfârșitul lunii mai, după ce Daniela Cîmpianu a prezentat noile măsuri de stimulare a forței de muncă, a întrebat: “În evidențele AJOFM sunt 700 de locuri de muncă vacante, care nu se ocupă. Suntem pe primul loc în țară la șomaj. Care este explicația? Ați făcut burse, dar tot nu se ocupă?!”.


Leave a Reply

%d bloggers like this: