Curtea de Apel Iaşi a decis majorarea pedepselor: Criminalii din Iveşti se vor sătura de puşcărie!


Doi dintre criminali - Nicolae Gabriel Caloianu şi Ionuţ Năstase

Doi dintre criminali – Nicolae Gabriel Caloianu şi Ionuţ Năstase

Cei trei tineri din Iveşti care, în iulie 2014, au băgat un consătean de 22 de ani în mormânt, folosindu-se de o coasă, o furcă şi o bâtă, vor sta mulţi ani în spatele gratiilor. Degeaba au contestat sentinţa primită la Tribunalul Vaslui, magistraţii Curţii de Apel Iaşi considerând că, pentru crima comisă cu sânge rece, ei merită agravarea pedepsei. În timp ce doi dintre criminali au primit un „bonus” de cinci ani, urmând să petreacă în închisoare câte 12 ani, cel de-al treilea, care a fost şi cel mai feroce, a primit un plus de şase ani şi opt luni, urmând să execute 18 ani de puşcărie. Totodată, criminalii au fost obligaţi să plătească familiei tânărului ucis despăgubiri materiale în cuantum de 18.000 de lei şi daune morale de 30.000 de lei.

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au dispus, ieri, agravarea pedepselor celor trei criminali care, pe 27 iulie 2014, l-au ucis cu sânge rece pe Aurel Dinu, în vârstă de 22 de ani, din Iveşti. Este vorba despre Ionuţ Năstase (25 de ani), Florin Marius Năstase (31 de ani) şi Nicolae Gabriel Caloianu (28 de ani), din aceeaşi localitate, găsiţi vinovaţi de omor şi tentativă de omor la Tribunalul Vaslui, unde au fost condamnaţi în martie 2015. Atât procurorul de caz, cât şi inculpaţii au fost nemulţumiţi de sentinţă şi au făcut apel. Spre necazul criminalilor, magistraţii ieşeni au considerat prea mică pedeapsa, aşa că i-au majorat-o fiecăruia în parte.

Astfel, în cazul lui Ionuţ Năstase, cel care i-a aplicat victimei cele mai multe lovituri de coasă, instanţa a descontopit mai întâi pedeapsa de 11 ani şi 4 luni dictată de Tribunalul Vaslui în mai multe pedepse componente pentru fiecare dintre infracţiuni (una de omor şi două de tentativă de omor), pe care apoi le-a majorat. În final, l-au condamnat pe Ionuţ Năstase la o pedeapsă principală de 18 ani de închisoare. Totodată, i-au interzis şi drepturi pe durata executării condamnării.

În cazul lui Florin Marius Năstase, condamnat doar pentru infracţiunea de omor, judecătorii ieşeni au majorat pedeapsa iniţială de şapte ani de închisoare şi pe cea complementară a interzicerii unor drepturi timp de doi ani şi au dispus ca acesta să stea în puşcărie 12 ani, iar anumite drepturi să-i fie interzise timp de patru ani.

Şi lui Nicolae Gabriel Caloianu, condamnat tot numai pentru omor, i s-a majorat pedeapsa la 12 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pentru o perioadă de patru ani.

Tot în sentinţa dictată ieri la Curtea de Apel Iaşi se menţionează: „Înlătură stabilirea cuantumului de câte 6.000 de lei despăgubiri materiale şi de câte 10.000 de lei daune morale pentru fiecare dintre inculpaţii Năstase Ionuţ, Năstase Florin Marius şi Caloianu Nicolae Gabriel, datorate părţii civile Dinu Ioana, şi menţine doar obligarea în solidar a celor trei inculpaţi la plata sumelor de 18.000 de lei cu titlu de despăgubiri materiale şi 30.000 de lei cu titlul de daune morale către partea civilă Dinu Ioana. Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Dinu Manole Costel şi obligă inculpatul Năstase Ionuţ să-i achite suma de 3.000 de lei cu titlu de daune morale”.

crima1Crima care a şocat Iveştiul

Cei trei tineri l-au ucis în bătaie, cu o coasă, o bâtă şi o furcă, pe Aurel Adrian Dinu, un tânăr de 22 de ani, iar pe fratele acestuia, Manole Costel Dinu, şi pe concubina lui, Marinela-Daniela Huzună, i-au băgat în spital. Cercetările procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au scos la iveală că scandalul dintre agresori şi victime s-a petrecut pe un drum din localitatea Iveşti, în noaptea de 27/28 iulie 2014. Martorii au declarat anchetatorilor că totul a pornit de la Marinela Huzună, tânăra de 24 de ani, care a fost iubita unuia dintre atacatori, iar de ceva timp începuse o relaţie cu unul dintre tinerii din grupul rival (Manole Costel Dinu). Recent întors de la muncă din străinătate, fostul iubit nu a putut tolera noua relaţie a fetei şi a căutat răzbunare. Pe 27 iulie, cele două grupuri, formate din câte trei persoane, s-au întâlnit la un bar din sat, unde s-au îmbrâncit şi au avut un schimb de replici. După câteva ore, agresorii au blocat în drum căruţa celorlalţi tineri, alături de care se afla şi fata.

„Cei trei suspecţi au luat din căruţa cu care se aflau şi cu care au blocat celălalt atelaj câte o coasă, o furcă şi o bâtă şi au început să-i lovească pe cei trei tineri. Deşi au suferit leziuni, două dintre victime au reuşit să fugă, cea de-a treia fiind doborâtă la pământ. Ulterior, tânărul de 22 de ani a fost lovit de zeci de ori cu coasa, furca şi bâta, provocându-i leziuni care au condus la deces”, a declarat Alice Ruja, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Scăpată cu fuga, tânăra bătută a sunat la numărul de urgenţă 112 şi a solicitat intervenţia Poliţiei şi a Ambulanţei. Ambii tineri loviţi au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad, unde au primit îngrijiri. După conflict, agresorii au aruncat armele în curţile localnicilor şi au fugit. Au hotărât să meargă la un restaurant în Bârlad pentru a mânca, numai că doi dintre ei au fost prinşi de poliţiştii de la Serviciul de Protecţie şi Intervenţie Rapidă la ieşirea din Iveşti. Cel de-al treilea a fost identificat în Bârlad, unde-şi aştepta prietenii la masă.

Cei trei criminali au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv pe 21 octombrie 2014. Hotărârea Curţii de Apel Iaşi este definitivă.


Un răspuns pentru: Curtea de Apel Iaşi a decis majorarea pedepselor: Criminalii din Iveşti se vor sătura de puşcărie!

  1. adi says:

    3 animale care merita sa le putrezeasca oasele in puscarie..

Leave a Reply

%d bloggers like this: