Cuţitarul de la Sărbătoarea Toamnei, trimis după gratii


penitenciar_inchisoareZilele trecute, magistraţii Tribunalului Vaslui au dictat sentinţa într-un dosar în care inculpatul a fost acuzat că a încercat să ia viaţa cuiva. Este vorba despre Alin Costel Anton (20 de ani), din comuna Alexandru Vlahuţă, care, pe 18 noiembrie, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de tentativă de omor comisă în seara de 2 octombrie.
Procurorii spun că individul, cunoscut cu antecedente penale, a înfipt de mai multe ori cuţitul într-un bârlădean de 21 de ani, cu care avusese un conflict. Victima se numeşte Vlăduţ Alin Răducanu, iar incidentul s-a petrecut pe strada Ştefan cel Mare, în faţa Bisericii „Vovidenia”, la câţiva metri de locul unde se desfăşura Sărbătoarea Toamnei şi unde se aflau sute de bârlădeni veniţi să mănânce, să bea şi să se distreze. Cel agresat a fost transportat la Spitalul de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad cu o plagă înjunghiată penetrantă abdominală, precum şi cu plăgi tăiate şi la braţe şi fese.
Răducanu a depus plângere la Poliţie, unde a povestit incidentul în urma căruia puţin a lipsit să nu îşi piardă viaţa. Acesta a spus anchetatorilor că, împreună cu doi prieteni (o fată şi un băiat), se deplasa înspre Sărbătoarea Toamnei, iar la un moment dat a observat că un grup format din cinci persoane, printre care se afla şi agresorul, a început să îi urmărească. După ceva timp, când mai aveau câţiva paşi până la destinaţie, Anton a scos un cuţit şi a început să-l lovească. Pentru fapta sa, Anton a fost condamnat la şapte ani de închisoare.
„Respinge ca nefondată cererea inculpatului Anton Alin Costel de schimbare a încadrării juridice din infracţiunea de tentativă de omor în infracţiunea de vătămare corporală. Condamnă inculpatul Anton Alin Costel la pedeapsa închisorii de şase ani pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor, prevăzută de art. 32 Cod Penal, raportat la art. 188 alin. 1 Cod Penal. Revocă suspendarea condiţionată a executării pedepsei de doi ani închisoare aplicate prin sentinţa penală nr. 119/05.03.2013 a Judecătoriei Bârlad, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 1028/09.10.2013 a Curţii de Apel Iaşi. Înlocuieşte pedeapsa închisorii de doi ani cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pentru perioada de doi ani. La pedeapsa închisorii de şase ani se va adăuga un spor de un an din durata măsurii educative a internării într-un centru de detenţie de doi ani, urmând ca inculpatul să execute o pedeapsă rezultantă de şapte ani de închisoare”, se arată în hotărârea magistraţilor vasluieni.
Totodată, judecătorii au admis acţiunea civilă formulată de Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad şi l-au obligat pe inculpat să-i plătească 2.358,92 lei cu titlu de daune materiale, reprezentând cheltuieli de spitalizare pentru persoana vătămată.
Anton nu se află la prima abatere. În martie 2013, a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru vătămare corporală gravă, iar în mai 2013, la doi ani de închisoare, cu executare, pentru tâlhărie şi furt calificat.


Leave a Reply