Dacă doreați să-i revedeți… Tu știi ce mai fac parlamentarii tăi? (I)


Sunt aleșii vasluienilor și, timp de patru ani, au Parlamentul drept loc de muncă. Senatorii și deputații, indiferent de partidul din care fac parte, au ca instrumente de lucru votul, mintea și interesul față de cei pe care îi reprezintă în locul unde legile și ordonanțele de guvern primesc aprobarea finală. Munca lor cere timp, pregătire intelectuală, dar mai ales dorință de a face ceva, de a schimbă lucrurile. Vasluienii au dreptul să știe care dintre cei 10 parlamentari ai județului muncește pentru ei.

Ceva pe la 40% dintre vasluieni au hotărât, pe 11 decembrie anul trecut, că ar fi bine să trimită în Parlament anumiți oameni propuși de partide, aceștia urmând să facă întocmai ce au promis. În cazul unora dintre cei șapte deputați, gen Irinel Stativă sau Aurel Căciulă (ambii PSD), alegătorii probabil că deja regretă că au pătat buletinele de vot, pentru că respectivii nu au deschis gura decât ca să rostească jurământul. De alții ar putea fi mândri, Ana Birchall (din nou PSD) ajungând ministru, iar Adrian Solomon (tot PSD) dezbătând de zor de la tribună. De Corneliu Bichineț (PMP) ar trebui să se țină tare, pentru că e plin de surprize, pe Daniel Olteanu (PNL), să-l țină aproape, pentru că și el are multe de spus, în timp ce Mihai Botez (USR) își ține singur rucsacul, unul plin de idei.

 Una caldă, altul rece

Ana Birchall și Irinel Stativă au cea mai redusă activitate parlamentară de la preluarea noilor mandate, însă din motive cu totul diferite: prima pentru că are o grămadă de treabă ca ministru (al afacerilor europene), iar cel de-al doilea pentru că nu are nicio treabă cu deputăția.

Irinel Stativă este la al treilea mandat și încă nu s-a hotărât să le spună ceva cât de cât interesant colegilor parlamentari sau vasluienilor. Tracul de scenă este atât de copleșitor, încât ultima dată când s-a exprimat, pus de președintele de ședință să-și spună numele cu ocazia depunerii jurământului, nici nu mai știa cum îl cheamă.

În dreptul ambilor deputați PSD stă doar cifra “1” la luări de cuvânt, atunci când Anei Birchall i-a făcut plăcere, iar Irinel Stativă a fost nevoit să jure. La Stativă, foarte probabil, cifra menționată se va regăsi și la sfârșitul mandatului, precum în cel precedent.

Bichineț a luat foc

Corneliu Bichineț, fostul președinte și vicepreședinte al Consiliului Județean Vaslui, are nu mai puțin de 16 luări de cuvânt în 10 ședințe. Atât de mult a vorbit și mai ales s-a zbătut cu bugetul de stat, încât la final a ajuns să se teamă că ceva ar putea lua foc. Așa că a semnat o inițiativă legislativă (singura) pentru modificarea legii privind apărarea împotriva incendiilor.

Pe lângă retorică, deputatul PMP are și o mare curiozitate. Remarcabilă este interpelarea adresată premierului, dar mai ales tonul acesteia. Bichineț vrea construirea unui monument omagial la Alba Iulia până pe 1 decembrie 2018 (centenarul Marii Uniri), așa că îi spune lui Grindeanu “de la obraz”: “Poate rămâneți și dumneavoastră în istorie ca un om politic redutabil și nu ca un înlocuitor al domnului Liviu Dragnea. Ce sumă aveți prevăzută în bugetul pe 2017 pentru începerea lucrărilor monumentului omagial de la Alba Iulia, ștind faptul că județul Alba nu are posibilități financiare pentru o lucrare de o asemenea anvergură? Pe când o deplasare personală pentru a alege locul unde se va înălța monumentul?”.

Monumentul ar urma să aibă forma unei cruci uriașe, de 100 de metri, “câte un metru pentru fiecare an scris de la marele eveniment istoric”. Doamne ajută!

Olteanu are căciulă, Căciulă nu-i oltean

Printre noii parlamentari ai acestei legislaturi, județul Vaslui are doi cum nu se poate mai diferiți. Pe când în cazul liberalului Daniel Olteanu, acesta pare că a fost deputat dintotdeauna, în ceea ce-l privește pe pesedistul Aurel Căciulă, s-ar putea să nu ajungă vreodată să fie cu adevărat deputat.

Căciulă a depus jurământul de investitură și apoi nu a mai înțeles nimic din ceea ce se întâmplă în jurul său. Asta pentru că nu a exprimat nicio opinie, nu a semnat nicio inițiativă legislativă, nu a pus nicio întrebare. S-ar putea demonstra că deputăția e o căciulă prea mare pentru fostul consilier local din Huși, dar în orice caz, cum se spune că oltenii vorbesc mult, Căciulă nu-i oltean.

Olteanu, în schimb, nu mai tace și tot făcând declarații politice despre una, despre alta, a ajuns să le dea un răspuns academicienilor care au semnat aiuritorul apel “Identitate, suveranitate și unitate națională”. Liberalul consideră că pesediștii se fac vinovați de dezbinare națională pentru că, prin Legea bugetului, au decis ca “în infrastructură să ajungă miliarde de lei în București și zero lei în județul Vaslui”.

Tot fostul prefect este singurul care își mai aduce aminte de Memorandumul privind zonele marginalizate, elaborat de Cabinetul Cioloș, care promitea intervenție guvernamentală și tratament preferențial pentru cea mai mare parte a comunelor din județ. Așa că îi trimite o interpelare premierului, în care îi cere, nici mai mult, nici mai puțin, decât un calendar al implementării măsurilor cuprinse în document în 2017. “La calendele grecești”, ar fi foarte probabil cel mai cinstit răspuns al lui Grindeanu, însă practica instituțională cere ca un prim-ministru să folosească alt gen de exprimare.

Solomon nu mai face politică

Adrian Solomon a avut 35 de intervenții, toate în dezbateri privind modificări legislative pe subiectele pe care le stăpânește, ca președinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială: Codul muncii, sistemul unitar de pensii, concediul parental, indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, venitul minim garantat, conflictele de muncă, asigurile de șomaj și stimularea forței de muncă.

În trecut numit purtător de cuvânt al PSD, deputatul vasluian nu a mai rostit de la începutul acestui mandat nicio declarație politică.

Botez și-a primit botezul

Mihai Botez, o altă noutate trimisă de vasluieni în Camera Deputaților, învață și, deocamdată, este nelipsit de lângă rucsacul său, în care a ținut până acum o inițiativă legislativă și o interpelare. Prima se referea la modificarea Legii educației naționale, iar cea de-a doua, la centura ocolitoare a municipiului Bârlad. El îi cere ministrului transporturilor socoteală pentru cei zece ani de când bârlădenii așteaptă implementarea acestui proiect.

Botez a punctat la toate capitolele, semnând și moțiunea de cenzură “Guvernul Grindeanu – Guvernul sfidării naționale. Nu legalizați furtul în România”. (urmează senatorii)


Leave a Reply