Dacă mai vreți conserve pentru iarnă, pregătiți portofelele! Cât investesc vasluienii în cămara cu bunătăți


“Unii vin și cumpără cu sacii pentru că pregătesc conserve și pentru copii, rude. Vânzările merg bine, nu pot să mint. Încercăm și noi să nu punem prețuri mari, mai ales dacă omul vrea să cumpere mai multe”, spun vânzătorii din piețe.

În aceste zile, piețele din județ sunt luate cu asalt de gospodinele care sunt pe ultima sută cu procurarea legumelor, fructelor și zarzavaturilor potrivite pentru a pregăti conservele bune de consumat pe timp de iarnă. Potrivit multor vasluience, chiar dacă pentru prepararea lor se cheltuiesc sume consistente, tot este mai avantajos decât să cumperi conserve de la supermarket, care nici nu sunt la fel de gustoase.

Prin urmare, la unele tarabe sunt cozi. Unele cumpărătoare se târguiesc serios cu vânzătorii pentru a obține un preț bun, mai ales dacă se decid să cumpere în cantități mari.

„Se dau foarte bine pătlăgelele, pepenii mici, castraveții cornișon și varza pentru că sunt cele mai utilizate pentru murături. Nu în ultimul rând, se vând și ardeii, vinetele și roșiile pentru că mulți fac zacuscă în această perioadă. Bineînțeles că se cumpără și verdeață multă, morcovi și albitură (țelină, păstârnac) pentru zarzavat, dar și roșii pentru bulion și suc. Mulți preferă să facă totul cu mâna lor, nu să cumpere. Unii vin și cumpără cu sacii pentru că pregătesc conserve și pentru copii, rude. Vânzările merg bine, nu pot să mint. Încercăm și noi să nu punem prețuri mari, mai ales dacă omul vrea să cumpere mai multe”, ne-a explicat tanti Maria, din spatele unei tarabe din Piața Centrală.

Să nu uităm nici de fructe, căci ce-ar fi toamna asta friguroasă fără magiunul de prune și dulceața de gutui?!

„Cumpărăm pentru copii mai mult. Prețurile sunt cât de cât bune, dar ar putea să fie puțin mai mici ca să-și permită toată lumea. Dacă am avea mașină, ne-am duce direct la depozitul de la barieră, că acolo sunt mai ieftine. Trebuie făcute și astea, doar n-o să cumpărăm de la magazin!”, a declarat Dorina C, o gospodină de 57 de ani.

Mercurialul

Dacă nu v-ați făcut încă toate cumpărăturile din piață, trebuie să știți că un kilogram de varză proaspătă costă 2-2,50 lei, pătlăgelele au prețul dublu, adică 4-5 lei/kg, iar un kilogram de castraveți cornișon costă tot 4-5 lei. Conopida în saramură sau în oțet este un deliciu așezată lângă o friptură, dar pentru un kilogram se scot din buzunare 5-7 lei. Pentru ardeii capia, gospodinele mai dau câte 4 lei pe kilogram, iar pentru gogoșari – 5 lei/kg. Roșiile se găsesc la 4-5 lei/kg.

„Ați spune că nu sunt scumpe, dar pensia noastră e mică și, când cumperi la grămadă, se simte la buzunar. Eu am cumpărat legume să fac zacuscă și prune pentru dulceață. Pentru copii le fac, nu pentru mine, mi-au dat ei bani ca să le cumpăr, că altfel nu-mi permiteam. Am cheltuit 180 de lei în total”, a afirmat Stela C, o cumpărătoare din Piața Traian.

Informațiile le aveți, acum este timpul să faceți cumpărăturile și să treceți la treabă! Nu uitați, comercianții sunt întotdeauna dispuși să negocieze!


Leave a Reply