Dările de anul viitor ale hușenilor, în dezbatere publică: “Nu mărim taxele și impozitele locale!”


Primăria Huși

În cea mai mare parte, taxele și impozitele care vor fi percepute în 2018 de Primăria Huși sunt propuse să rămână la fel ca în acest an. Între timp, municipalitatea așteaptă propuneri și sugestii legate de proiectul de hotărâre privind taxele și impozitele locale. După încheierea dezbaterii publice, normativul va fi supus aprobării Consiliului Local.

Majoritatea primarilor vasluieni sunt conștienți că o creștere a birurilor locale pentru 2018 ar fi de-a dreptul imposibilă, ținând cont de portofelul jerpelit al contribuabililor. Este și cazul municipalității hușene, care tocmai a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind stabilirea taxelor și impozitelor pe anul viitor. În această perioadă, cei interesați pot trimite sugestii și opinii.

“Cetățenii, asociațiile de afaceri, alte asociații legal constituite pot trimite, în scris, propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare cu privire la proiectul de act normativ, la sediul Primăriei municipiului Huși – Registratură, prin fax 0235/480.126 sau în format electronic pe adresa de e-mail primar@primariahusi.ro, până la data de 22.10.2017. Materialele transmise vor purta mențiunea «Recomandare la proiectul privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2018». Eu pot să vă spun că, practic, nu mărim taxele și impozitele locale!”, a declarat primarul Ioan Ciupilan.

Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși

Potrivit proiectului și anexelor acestuia, la Huși, majoritatea dărilor pe 2018 sunt propuse să rămână la aceleași valori ca în acest an. În primul rând, este vorba despre cotele pentru stabilirea impozitului pe clădiri.

De asemenea, municipalitatea hușeană își propune să acorde în continuare anumite bonificații: “Pentru plata impozitului pe clădiri datorat pentru întregul an de către contribuabili persoane fizice/juridice până la 31 martie 2018, se acordă o bonificație de 10%”.

Și la capitolul “Impozite și taxe pe teren” sumele rămân ca în acest an, iar cei care își achită integral impozitul pe teren până la 31 martie 2018 primesc o bonificație de 10%. De asemenea, municipalitatea hușeană propune majorări de întârziere în cazul celor care nu își achită la timp dările.

De asemenea, impozitul perceput pentru mijloace de transport este propus să rămână la aceeași valoare. Nu lipsesc nici aici bonificațiile, dar nici penalizările pentru rău platnici.

Totodată, taxele percepute pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor sunt propuse să rămână neschimbate.

Schimbări sunt la subcapitolul “Taxe pentru eliberarea autorizațiilor pentru desfășurarea unor activități”. Astfel, eliberarea atestatului de producător va costa 80 de lei, față de 50 de lei acum, eliberarea carnetului de comercializare a produselor din domeniul agricol ar putea ajunge la 80 de lei, față de 35 de lei în prezent, iar viza semestrială/anuală a atestatului de producător ar putea să crească la 30 de lei, față de 10 lei în prezent. Mici modificări sunt prevăzute și în cazul taxelor pentru comercianții care au restaurante, baruri etc.

Nu în ultimul rând, taxele pentru folosirea mijloacelor de reclamă și publicitate, precum și impozitul pe spectacole sunt propuse să rămână la aceleași valori ca în acest an.


Leave a Reply

%d bloggers like this: