Dascăli vasluieni: Povestea unui profesor autentic


“Oamenii mari s-au născut în case mici” – Nicolae Iorga.

Una dintre cele mai frumoase povești de viață aparține unui conjudețean de-al nostru. Ea își are începutul în prima jumătate a secolului trecut.

Cât de repede trec anii! Trec parcă mult prea repede, iar noi nu știm să ne bucurăm de ei, nu știm să-i prețuim. Astăzi oamenii nu mai au timp, cu adevărat, pentru nimic. Trăim într-o lume abuziv dominată de grabă. Dă-ne, Doamne, mai multă minte ca să ne putem opri din alergare și să putem aprecia cum se cuvine fiecare clipă!

Dar să ne întoarcem la povestea noastră. Într-o zi de sâmbătă din luna mai a anului 1939 (13 mai 1939), într-o casă mică dintr-un sat din sud-estul Moldovei, s-a arătat părinților săi, în toată măreția solară oferită pruncului de soartă, un băiețel cu numele ION. Numele lui complet era ION BĂBÂI, iar părinții lui se numărau printre oamenii gospodari, cinstiți și omenoși ai satului.

Ion a început să crească sănătos și frumos și a ajuns la vârsta școlarizării. A intrat la școala cea hrănitoare de suflet și minte și care i-a devenit plăcută din primele clipe. Sfera prietenilor s-a mărit simțitor. Între aceștia se număra și MATEMATICA, cu care a făcut „corp comun” până la plecarea sa în lumea veșniciei.

După absolvirea școlii gimnaziale, s-a îndreptat cu pași siguri către liceu, unde a și fost admis. Așa că s-a întors în sat și și-a luat o trăistuță în care a îndesat cât s-a putut: buna lui creștere de până atunci, cinstea, simțul datoriei, modestia, cumsecădenia și, desigur, hotărârea de a învăța temeinic. Părinții îl pregătiseră suficient ca să devină OM, iar cărțile pe care le-a deschis, în continuare, l-au ajutat să rămână așa până la sfârșitul vieții pământene.

La liceu a descoperit cea mai bună revistă românească din toate timpurile destinată învățământului preuniversitar: GAZETA MATEMATICĂ. Este singura revistă care nu și-a încetat apariția nici măcar pe timpul celor două războaie mondiale. Fascinat de revistă și la îndemnul profesorilor săi, Ion a hotărât să devină profesor de matematică.

Nu i-a trebuit mult să înțeleagă că MATEMATICA este o disciplină bărbătească, hotărâtoare de destine inginerești și didactice și că pentru însușirea ei trebuie muncă multă și serioasă. S-a străduit să elimine din viața sa tot ceea ce nu era util, frumos sau vesel și a răspuns de fiecare dată cu DA posibilităților și visurilor de a deveni profesor de matematică, dând frâu liber talentului didactic cu care s-a născut.

Viața lui ca dascăl a fost un amestec interesant și armonios de răsărit și ploaie, fulgere și zâmbete, plăcere și durere, dar niciodată nu și-a pierdut speranța. Punctul forte al activității sale didactice a fost titularizarea pe o catedră de matematică la Liceul „Cuza Vodă” Huși.

Pentru el, a-ți îndeplini îndatoririle față de ceilalți a fost întotdeauna o chestiune de onoare. Totdeauna conectat la nou, totdeauna preocupat de îmbunătățirea stilului său de muncă, a trecut cu brio examenele pentru obținerea gradelor didactice.

Avea mare grijă de vorbele lui când se adresa colegilor, elevilor ori părinților acestora. Stilul de predare era fluid, cristalin și proaspăt, iar scopul principal, ca profesor, a fost să-i ajute pe elevi să progreseze în însușirea matematicii. Atunci când nu reușea (în special din vina lor), nu-i rănea. A știut să trezească interesul elevilor pentru matematică, să le dezvolte potențialul creativ, să se apropie de ei până la un EPSILON (de la litera grecească, însemnând o cantitate foarte mică în matematică), bucurându-se ca un copil când le vedea reușitele la examene, concursuri școlare și olimpiade, când îi vedea fericiți.

Poseda capacitatea nemăsurată de a iubi copiii. Dorința lui era aceea de a împărtăși cât mai mult din tainele cunoașterii în general (ca diriginte) și din cele ale matematicii în special (ca profesor) elevilor porniți pe drumul devenirii lor ca oameni.

A fost un OM minunat, frumos la suflet și la chip, mereu cu vorbe de alint pe vârful limbii pentru școlarii silitori. Avea un tact și un talent pedagogic deosebit, precum și capacitatea de a preda în mod creativ.

Comunicând cu multă ușurință cu elevii, a reușit să-i introducă pe cei mai mulți dintre ei în lumea superbă a matematicii și să-i învețe să deschidă cu folos o culegere de exerciții și probleme și, în mod special, regina revistelor școlare, GAZETA MATEMATICĂ.

A dăruit discipolilor săi multă iubire și dragoste de carte, frumos și adevăr. Esența iubirii și prieteniei lui era respectul. A fost, în același timp, grădinarul minunat datorită căruia sufletele elevilor au înflorit.

Profesorul ION BĂBÂI a dăruit fiecărui elev câte ceva din adâncul inimii sale. Un nou început. O nouă șansă. O încurajare. Un gând bun. Mângâiere. O îmbrățișare. Iertare. O porție de râs! Emoții. Câteva lacrimi de fericire. Toate acestea le-au permis elevilor să deschidă cu ușurință poarta înțelegerii lucrurilor, a oamenilor, a lumii, a propriilor sentimente.

Ca director, a dăruit cu dragoste colegilor din experiența sa didactică și psihopedagogică, din disciplina muncii (care îl caracteriza) și din spiritul său de gospodar. Tot timpul a cochetat cu modestia și a fost incapabil de a face rău cuiva (coleg ori elev), fiind cu adevărat o comoară nesecată de bunătate. Știa că trebuie, și a și reușit, să fie lumină pentru cei din jur: colegi, elevi și părinți ai acestora, vecini. A fost un cărturar polivalent și cu o largă viziune, conectat fără complexe la spiritualitatea europeană, un om cu o carieră exemplară.

S-a mutat la cele veșnice la data de 5 martie 2018. A plecat de lângă Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Huși, unde locuia, în cimitirul aceluiași oraș. A plecat luându-și în sicriu un exemplar dintr-un număr al Gazetei Matematice, în care semnase cu puțini ani în urmă un articol apreciat de specialiști.

Mă rog la Bunul Dumnezeu să-l aibă în paza Sa, în lumina și pacea Sa!

Dumnezeu să-l ierte!

P.S. – Am decis să scriu aceste rânduri nu pentru că memoria sa are nevoie de cuvintele mele și nici pentru că am nevoie să-mi fixez amintirile și să le împărtășesc cu cei care, la rândul lor, l-au cunoscut și iubit. Am scris pentru că un astfel de om, profesorul Ion Băbâi, rămâne înscris în conștiința marii noastre familii didactice drept un model demn de pomenit, un dascăl autentic, un OM de omenie.


Leave a Reply

%d bloggers like this: