De mâine, parlamentarii se întorc la muncă: Priorităţile aleşilor


parlamentA mai rămas doar o zi până când senatorii şi deputaţii vasluieni vor reveni în băncile Parlamentului. Ei vor dezbate în primul rând proiecte de lege care să-i pună într-o lumină favorabilă, având în vedere că alegerile generale se apropie vertiginos. Pe cale de consecinţă, este posibil ca profesorii să beneficieze de pensii speciale, bugetarii să primească noi sporuri salariale, valoarea tichetelor de masă să crească şamd.

După o lungă vacanţă, senatorii şi deputaţii vasluieni îşi reiau astăzi activitatea, alături de colegii lor. Revenirea în bănci a celor 13 parlamentari ai judeţului se anunţă destul de liniştită, deşi au, teoretic, enorm de lucru în cele trei luni ale sesiunii de toamnă. Ideea este că, peste câteva săptămâni, va începe campania electorală, iar unii dintre aleşii vor sta mai mult în teritoriu. Aşa se face că “pe rol” sunt mai multe proiecte de lege care vor oferi beneficii unor categorii sociale sau profesionale – de la cadre didactice şi medicale, până mame şi asistaţi sociali.

Pensii speciale pentru profesori

Senatorii vor începe sesiunea cu un vot privind introducerea pensiilor speciale pentru profesori. Proiectul a trecut deja de etapa dezbaterilor în plen, votul final urmând să fie dat în prima săptămână a sesiunii. Potrivit raportului comisiilor de învăţământ şi de muncă, proiectul iniţial, care se referea doar la acordarea pensiilor de serviciu pentru personalul didactic preuniversitar, a fost extins la întreg personalul didactic din învăţământ.
Astfel, profesorii cu o vechime efectivă de 30 de ani în învăţământ vor beneficia, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni. Se introduc şi pensii de urmaş.
“La decesul susţinătorului, soţul sau soţia şi copiii în vârstă de până la 16 ani sau, în cazul în care îşi continuă studiile, până la 26 de ani beneficiază de pensie de urmaş, în condiţiile prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii, din pensia de serviciu în plată sau la care ar fi avut dreptul susţinătorul decedat, actualizată, după caz”, se arată în raportul emis de cele două comisii.
În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu este mai mic decât cel al pensiei din sistemul public, se acordă cea mai avantajoasă.

Valorificarea tichetelor de călătorie

Un senator PSD este iniţiatorul unui proiect de lege, adoptat de Senat şi aflat la comisii în Cameră, potrivit căruia pensionarii şi persoanele cu handicap grav sau accentuat pot solicita compensarea în bani a 50% din contravaloarea tichetelor de călătorie pe un an calendaristic.
Comisia pentru sănătate, Comisia juridică şi Comisia pentru egalitatea de şanse au avizat favorabil proiectul, respins iniţial de guvern, în timp ce Consiliul legislativ a avizat şi el negativ.

A 13-a pensie şi ajutoare pentru plata utilităţilor

O altă iniţiativă aparţine unui grup de 34 de parlamentari de la PSD şi PMP. Proiectul prevede acordarea anuală, la cerere, a celei de-a 13-a pensii pentru persoanele cu o pensie sub nivelul salariului mediu brut pe economie şi care nu realizează alte venituri. Proiectul a fost respins de Senat, dar va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, ca for decizional.
Autorităţile publice locale ar putea aproba ajutoare pentru energie termică, gaze naturale, energie şi combustibili solizi sau petrolieri persoanelor vulnerabile şi celor aflate în dificultate în sezonul rece, potrivit unui proiect de lege iniţiat de trei parlamentari de la PNL.
Un alt proiect de lege, aflat la comisii în Camera Deputaţilor, prevede ca persoanele singure care provin din sistemul de protecţie socială să beneficieze de o majorare cu 100% a cuantumului ajutorului social, până la împlinirea vârstei de 26 de ani, iar dacă nu au locuinţă, majorarea este de 200%. Potrivit expunerii de motive, de această lege ar urma să beneficieze peste 280.000 de persoane.

Sporuri pentru bugetari

Senatorii mai propun ca persoanele cu funcţii bugetare în sănătate să primească pentru lucrul în condiţii deosebit de periculoase un spor de 45-48% din salariul de bază, iar pentru asistenţă medicală de urgenţă şi transport sanitar, sporul să fie de 60-100%. De asemenea, persoanele cu funcţii bugetare în apărare, ordine publică şi siguranţă naţională vor beneficia de prime calculate la solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază. Concret, cei care desfăşoară operaţiuni deosebit de periculoase ar putea primi un spor de 37-50%, cei cu locuri de muncă în condiţii foarte periculoase – 16-30%, iar cei cu locuri de muncă în condiţii periculoase – până la 16%. Proiectul a fost adoptat de Senat şi se află la comisii în Cameră.
PNL a iniţiat două proiecte de lege prin care adulţii cu handicap grav vor avea venituri egale cu salariul minim pe economie, cei cu handicap accentuat – 50% din salariul minim, iar cei cu handicap mediu – 25%. De asemenea, se prevede actualizarea anuală a drepturilor băneşti cu indicele creşterii preţurilor şi cu indicele creşterii salariului minim pe economie. Al doilea proiect iniţiat de liberali prevede că aparţinătorii persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat vor fi scutiţi de plata impozitelor pe clădirile de domiciliu sau pe maşini. În România sunt în jur de 700.000 de persoane adulte cu handicap, potrivit unei statistici publicate de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi.
O iniţiativă depusă la Senat prevede reintroducerea coşului minim de consum lunar pentru o gospodărie de mărime medie (totalitatea cheltuielilor necesare traiului într-o lună prin cumpărarea de produse alimentare, nealimentare şi servicii). Acesta se evaluează trimestrial de Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice, valoarea fiind aprobată prin hotărâre a guvernului. Impactul bugetar se va regăsi în salariul mimin pe economie, care ar putea creşte în funcţie de valoarea coşului minim. Proiectul de lege este susţinut de 57 de parlamentari de la toate grupurile şi va intra în procedură de urgenţă.

Punctul de pensie şi tichetele de masă

O altă iniţiativă legislativă cu impact asupra bugetului de stat prevede că “valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mică de 40% din câştigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, începând cu 1 ianuarie 2017, respectiv de 45% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, începând cu 1 iulie 2017”. Proiectul este susţinut de 93 de parlamentari.
Deputaţii vor trebui să decidă şi asupra creşterii valorii unui tichet de masă de la 9,41 la 13 lei, proiectul fiind adoptat deja de Senat.

Căutaţi-i!

Aşa cum prevede Legea 96/2006 (republicată), privind statutul parlamentarilor, „deputaţii şi senatorii sunt reprezentanţi aleşi ai poporului român, prin care acesta îşi exercită suveranitatea, în condiţiile prevăzute de Constituţie şi de legile ţării. În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului”. Mulţi vasluieni nu ştiu sau nu sunt interesaţi de faptul că un parlamentar nu se află în Camera Deputaţilor sau la Senat doar pentru a iniţia discuţii, a vota sau a participa la delegaţii. Cei pe care i-am ales au datoria de a răspunde „prezent” în faţa oricărei cereri venite din partea cetăţenilor pe care îi reprezintă. Este vorba, fireşte, despre solicitări importante, pertinente şi care întră în raza lor de competenţă.
Acesta este motivul pentru care deputaţii şi senatorii organizează, în cadrul birourilor parlamentare din circumscripţia electorală, activităţi specifice relaţiilor publice şi audienţelor acordate cetăţenilor. Ei se pot adresa în scris instituţiilor administraţiei publice centrale şi locale, pentru a transmite sau a se informa asupra solicitărilor şi petiţiilor cetăţenilor care i-au votat, urmărind rezolvarea, în conformitate cu prevederile legale, a problemelor acestora sau pentru a obţine informaţii cu caracter public necesare exercitării mandatului. Trebuie spus că reprezentanţii administraţiei publice centrale şi locale sunt obligaţi să le răspundă în termen de 30 de zile de la primirea solicitărilor.
Adresele de e-mail, dar şi cele poştale, precum şi numerele de telefon ale persoanelor de contact de la cabinetele parlamentarilor vasluieni pot fi găsite fără probleme pe site-urile oficiale ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.


Leave a Reply

%d bloggers like this: