De muncă în străinăte


Laura Toporăscu

Începutul acestui an vine cu mai puține oportunități de angajare peste hotare, în țări unde munca este respectată și remunerată așa cum se cuvine. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui oferă, prin intermediul rețelei EURES România, 662 de joburi vacante, cele mai multe în Spania, Germania și Danemarca.

Astfel, angajatorii iberici dispun de 164 de locuri de muncă, respectiv 150 de agricultor, 10 de sudor, trei de tehnician și unul de montator structuri (panouri) metalice.

În Germania, vasluienii au o diversitate de joburi vacante, în multe meserii atractive. Dintre cele 105 slujbe, 28 pot fi ocupate de șoferi de camion, 25 le revin salvamarilor, 10 programatorilor PLC, cinci bucătarilor și câte patru ospătarilor și fizioterapeuților. Mai sunt libere câte trei posturi de electrician în construcții, personal servire clienți și șofer de autobuz. Tot aici, se oferă câte două posturi de mecanic instalații sanitare de încălzire și climatizare, montator instalații electrice, personal întâmpinare oaspeți și tehnician mecatronică. Firmele germane mai pot încadra: commis chef, contabil, inginer construcții civile, macaragiu, manager front-office, mecanic instalații de climatizare și refrigerare, menajeră șefă, sudor, tehnician service, tehnician sisteme de încălzire, vopsitor auto și zidar.

Cei care se pricep la agricultură se pot angaja în Danemarca, unde sunt disponibile 100 de posturi de culegător de mazăre.

În Olanda, există 56 de locuri de muncă pentru 20 de lăcătuși confecții metalice și tot atâția sudori, precum și pentru 15 culegători de căpșuni și un instalator încălzire centrală și de gaze.

Companiile din Marea Britanie vor să angajeze 50 de măcelari, tranșatori, fasonatori, împachetatori carne și cinci asistenți medicali.

Nici belgienii n-au uitat de noi. În acest stat, sunt 38 de locuri de muncă vacante, respectiv 10 de ciontolitor tranșator carne, patru de operator cnc, trei de șofer de camion, două de electrician iluminat stradal, două de macaragiu și tot atâtea de tehnician rețele de telecomunicații. Britanicii mai oferă câte un loc de electrician rezidențial, inginer aplicație, inginer de calitate industrial, inginer dezvoltare, inginer materiale, inginer producție, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, mecanic autoturisme, operator/ambalator în industria alimentară, operator turnare metale, programator cnc, proiectant mecanic, tehnician de întreținere și instalare, tehnician hvac și tehnician testare.

Oportunități de încadrare sunt și în Cehia, unde fimele pot primi 30 de lucrători, dintre care 15 operatori CNC și tot atâția forjori.

În Portugalia este de muncă în agricultură, unde sunt vacante 30 de posturi de culegător de zmeură, mure și afine.

Același număr de joburi îl găsim în Slovenia, unde vasluienii pot lucra ca muncitori asamblare producție componente auto.

În Finlanda există această ofertă: 12 lucrători sezonieri culegători de căpșuni, zmeură și mazăre, 10 măcelari/tranșatori carne de pui și un ospătar.

Chiar și în Luxemburg este de muncă. În această țară, angajatorii pot oferi de lucru la 10 senior-tehnicieni Chrome.

În Malta, oferta cuprinde 10 slujbe ca operator matrițe plastic, în Bulgaria opt, dintre care patru de matrițer și patru de turnător.

Cei interesați să plece în Norvegia au vacante două locuri de frizer.

Pe lista EURES România mai este un job în Lituania, ca manager vânzări.

„Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând portalul EURES național, www.eures.anofm.ro, sau se pot prezenta la sediul AJOFM Vaslui, din strada Spiru Haret, nr. 5, etaj 1, camera 24, tel. 0733/975.397”, a declarat Laura Toporăscu, consilierul EURES din cadrul AJOFM Vaslui.


Leave a Reply

%d bloggers like this: