Decizie istorică în sănătate


Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui informează că Ministerul Sănătății a finalizat procesul de achiziție a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valențe, prin care vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice și otitele. În rândul copiilor, bolile pneumococice pot provoca afecțiuni grave sau chiar decese. Conform datelor oficiale, țara noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale UE, iar pneumonia – o boală prevenibilă prin vaccinare – constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de cinci ani.
“Ministerul a anunțat că în luna septembrie este programată să înceapă campania de vaccinare antipneumococică, când este prevăzută livrarea unei cantități de peste 477.000 de doze. Acestea acoperă necesarul pentru campania de imunizare din acest an, precum și pentru primele luni din 2018. Vaccinul pneumococic se administrează copiilor în mod gratuit, conform schemei de vaccinare, în cabinetul medicului de familie. În mod concret, vaccinul va ajuta la protecția împotriva celor mai des întâlnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90% dintre cazurile de boli pneumococice invazive. Oferind cea mai extinsă acoperire a serotipurilor pneumococice, vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valențe este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial. Este folosit în peste 100 de țări”, declară reprezentanții DSP Vaslui.
Odată cu startul campaniei de vaccinare antipneumococică, DSP va participa la o campanie publică de informare, care se va derula timp de un an.
Comunitatea medicală salută decizia istorică a ministerului: ”Prevenirea bolilor pneumococice prin vaccinare reprezintă una dintre cele mai importante măsuri de sănătate publică, în contextul în care țara noastră ocupă, în continuare, primul loc în rândul statelor membre ale UE în ceea ce privește mortalitatea infantilă. Vă asigurăm de tot sprijinul comunității medicale pe care o reprezentăm în acest demers. Vaccinarea antipneumococică de rutină a sugarilor este esențială în prevenirea bolilor pneumococice în România și poate contribui semnificativ la reducerea numărului de îmbolnăviri și la scăderea ratei mortalității infantile. În prezent, pneumonia ucide mai mulți copii decât SIDA, malaria și rujeola la un loc! Datele epidemiologice locale referitoare la portajul și infecțiile pneumococice – alături de faptul că tulpinile de pneumococ identificate în România sunt dintre cele mai rezistente la antibiotice din întreaga lume! – constituie o fundamentare de netăgăduit a introducerii vaccinului pneumococic conjugat în Programul Național de Imunizare”.


Leave a Reply