Decorat de preşedinte: Cicerone Rotaru, vasluianul anului


cicerone_rotaruAlături de personalităţi precum Neagu Djuvara şi Mihai Şora, vasluianul Cicerone Rotaru a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de “Comandor” pentru merite deosebite în domeniul cercetării ştiinţifice.

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decrete de decorare a unor personalităţi din domeniul cultural şi cel ştiinţific. Printre cei astfel omagiaţi, alături de Neagu Djuvara şi Mihai Şora, s-a numărat şi vasluianul Cicerone Rotaru, 90 de ani, care a primit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de „Comandor” pentru merite deosebite în domeniul cercetării ştiinţifice.
La Ambasada României la Paris, Cicerone Rotaru, care trăieşte în Franţa, a primit din partea ambasadorului Luca Niculescu o  plachetă de onoare „în semn de înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru întreaga activitate în domeniul cercetării ştiinţifice forestiere, în ecologie şi în învăţământul superior silvic, pentru contribuţia la consolidarea legăturilor dintre România şi Franţa şi la promovarea prestigiului României în lume”.
Născut la Vaslui în 1926, Cicerone Rotaru a absolvit Facultatea de Silvicultură a Institutului Politehnic din capitală. A lucrat la Institutul de Studii şi Construcţii Forestiere şi a predat la facultăţile de silvicultură din Braşov şi Bucureşti. La doar 27 de ani (!!), a devenit rector al Institutului Forestier din Braşov, iar în 1971 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe agrosilvice.
După o experienţă academică la Universitatea din Constantin, Algeria, s-a stabilit în Franţa, unde a activat ca inginer-cercetător, şef de proiect, profesor asistent la Şcoala Naţională de  Ingineri Forestieri de la Nogent-sur-Vermisson, iar din 1991, la Şcoala Naţională de Geniu Rural, Ape şi Păduri de la Nancy.
Este autorul primului tratat din lume despre tehnologia exploatării lemnului şi conceptul global de protecţie a mediului.
Cu o activitate de peste 65 de ani şi realizări remarcabile, academicianul Rotaru deţine importante distincţii, titluri şi premii internaţionale: “Ofiţer” al Ordinului Naţional al României „Serviciul Credincios”, membru corespondent al Academiei de Agricultură din Franţa, membru al Academiei de Ştiinţe din New York, “Cavaler”, apoi “Ofiţer” al Ordinului de Merit Agricol al Franţei, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea şi al Universităţii Libere Internaţionale din Chişinău, Medalia de onoare americană Franklin, Medalia de Aur a oraşului francez Puteaux.


Leave a Reply