Dezvăluirile iernii: Vaslui – capitala insultelor!


“Handicapați!” și “hipopotanii (sic!) dracului!” sunt cuvintele pe care unii elevi au găsit de cuviință să le adreseze Prefecturii Vaslui pe pagina oficială de Facebook, pentru că au trebuit să reia cursurile ieri dimineață, când vremea de afară nu-i “coafa” deloc. Autoritățile s-au declarat “îngrozite” și le-au comunicat diriginților numele “pramatiilor”. Totul s-a încheiat cu scuze și promisiuni de “îndreptare”.

Dându-și acordul ca elevii să poată lipsi de la școală luni și marți, când zăpada și gerul au pus mari probleme, Instituția Prefectului se pare că a deschis o cutie a Pandorei. Ieri, mulți dintre elevii vasluieni (probabil, invidioși pe colegii din capitală și două-trei județe, care vor rămâne acasă toată săptămâna) și chiar unii părinți s-au enervat din cale afară când s-au reluat cursurile.
Pe cale de consecință, pe pagina de Facebook a Prefecturii Vaslui au început să curgă mesajele. Cele mai multe, ironice, conțineau un simplu “mulțumesc”, “rostit din inimă”, altele însă i-au pus pe gânduri pe destinatari.
“Handicapați!” și “hipopotanii (sic!) dracului!”, expresii provenite de la niște copii de gimnaziu, i-au determinat pe reprezentanții prefecturii să-și pună serioase semne de întrebare asupra educației primite de odraslele vasluienilor.
“Acceptăm diversitatea opiniilor și manifestarea nemulțumirilor în cadru public, dar într-un mod civilizat. Ne îngrozesc postările copiilor, în special ale elevilor de gimnaziu, și cât de suburban se poate discuta în mediul virtual. Astfel de manifestări nu-și au locul și sperăm ca aceștia să înțeleagă că se pot exprima și în mod civilizat”, a declarat Cristi Lapa, purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului.
Urmările pentru elevii lipsiți de scrupule au fost nebănuite. Au primit mai întâi mesaje prin care au fost informați că au comentat pe o pagină oficială a Ministerului Administrației și Internelor, apoi au fost identificați, iar vestea despre comportamentul lor a ajuns la urechile directorilor și diriginților. Culmea, cei mai revoltați, dar și “dezinhibați” au fost elevii din orașe, nu cei de la școlile din rural, care bat kilometri întregi ca să ajungă la școală… De-a dreptul incredibil este că unii au scris mesajele pomenite chiar din bănci, în timpul orelor, unele de grea suferință, de bună seamă.

Scuze și pocăință

După ce au avut o discuție serioasă cu domnul diriginte, chiar și cei mai supărați elevi au revenit pe aceeași pagină cu scuze și cu o mare curiozitate: “Care vor fi urmările?”. O notă scăzută la purtare pentru o înjurătură zdravănă pe Facebook către Prefectura Vaslui? Oare e posibil? În cancelarii, problema se discută și analizează aprins.
Destule dintre comentariile “acide” din mediul virtual au venit și din partea părinților, dar tonul li s-a atenuat vizibil, odată cu schimbarea vremii.
“Mulțumim. Fix astăzi când este ger și ninge mai ceva ca la București”; “Reevaluați această decizie dacă vremea va continuă să se înrăutățească!” – așa a spus prima tabără. Cealaltă: “Dacă vom avea două săptămâni cu -15 grade C, ce vom face? Anulăm anul școlar?”
“Vi se pare normal faptul că ieri, când, deși a fost frig, străzile erau practicabile totuși, au fost închise chiar și școlile din oraș care au centrale și fac față cu încălzirea sălilor de clasă? În schimb, astăzi, când viscolește, ați deschis toate școlile, chiar și cele din mediul rural, fără să vă gândiți că sunt profesori și elevi navetiști care cu greu au reușit să ajungă la școală”, se spune într-un comentariu dintre cele serioase.
Prin urmare, ieri, Instituția Prefectului a avut de luat o hotărâre importantă, asupra căreia nu a avut decât o singură certitudine: uniii vasluieni, mai mulți sau mai puțini, vor fi nemulțumiți. Tot ce pot pretinde cei de la Palatul Administrativ este să nu mai fie “handicapați!” și “hipopotanii dracului!”…


Leave a Reply