Din ce în ce mai puţine ajutoare de căldură


În această iarnă, peste 14.000 de famili şi persoane singure din judeţul Vaslui primesc ajutoare de încălzire a locuinţei. Numai pentru achiziţionarea de lemne, cei 12.000 de beneficiari au încasat 2,8 milioane de lei. Comparativ cu anii trecuţi, efortul financiar al statului a scăzut întrucât condiţiile mai restrictive de acordare a banilor şi controalele repetate au redus numărul beneficiarilor.

Vasluienii sunt foarte interesaţi de obţinerea ajutoarelor financiare pentru agentul termic. În prezent, pentru încălzirea locuinţei cu lemne şi cărbuni, sunt în plată 12.000 de beneficiari, la gaze naturale primesc subvenţie aproape 4.000 de familii şi persoane singure, iar pentru energie electrică – 260.
Directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Vaslui, Sorin Prepeliţă, spune că numărul ajutoarelor este în scădere: “În sezonul rece 2016-2017, instituţia noastră are în plată un număr de 14.800 de beneficiari de ajutoare pentru încălzirea locuinţei. În comparaţie cu sezonul rece trecut, numărul acestora este în scădere, deoarece o parte dintre posibilii beneficiari nu au mai depus dosare sau nu s-au mai încadrat în plafoanele de venit. În acest sezon rece vom acorda ajutoare pentru încălzirea locuinţei în sumă de 2,8 milioane de lei”.
Spre comparaţie, în sezonul rece 2010-2011, un număr de 82.000 de persoane au beneficiat de ajutoare în sumă de 17 milioane de lei doar pentru achiziţionarea de lemne.
Ajutorul social se acordă familiilor şi persoanelor singure, cetăţeni români sau străini, inclusiv persoanelor fără locuinţă, ale căror venituri lunare se situează sub pragul de 142 de lei pentru persoanele singure, sub 255 de lei familiile formate din două persoane, sub 357 de lei – trei persoane, sub 442 de lei – patru persoane, sub 527 de lei – cinci persoane.


Leave a Reply