Din drag de Eminescu


Biblioteca Județeană “Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui invită iubitorii de poezie la o activitate de suflet, lansarea celei mai recente cărți a eminescologului hușean Theodor Codreanu – ”Mihai Eminescu: O sută și una de poezii”. Vor purta dialoguri culturale invitați de seamă, precum academicianul Mihai Cimpoi, prof.univ.dr. Nicolae Georgescu și scriitorul Ion Filipciuc.

Theodor Codreanu

În luna cadourilor, Biblioteca Județeană “Nicolae Milescu Spătarul” nu se dezminte și oferă vasluienilor un dar de suflet. Astăzi, începând cu ora 12, iubitorii poetului național sunt așteptați la lansarea celei mai recente cărți semnate de cunoscutul și apreciatul eminescolog hușean Theodor Codreanu. Autorul, laureat a trei premii naționale „Mihai Eminescu” pentru cel mai bun volum de exegeză eminesciană publicat într-un an, este membru al Uniunii Scriitorilor – Filiala Iași, membru al Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”, cu sediul la Calcutta și București, și membru al Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu” din Chișinău.

“Mihai Eminescu: O sută și una de poezii” a apărut în acest an la Editura Academiei Române și însumează 436 de pagini. După cum scrie însuși autorul în preambulul cu titlul “Poezia ca «poveste» a armoniei”, “aceia care vor citi această carte, parte a întregului eminescian, vor putea ajunge, în timp, și la miracolul «omului deplin al culturii românești», cum l-a numit filosoful Constantin Noica, om-arheu adăpostit în marea ediție: poet, prozator, dramaturg, publicist, eseist, filosof, istoric, culegător de folclor, om de știință, autor de aforisme, epistoler, revizor școlar etc. Eminescu nu a fost specialist în toate acestea, ci, în primul rând, poet, publicist și prozator, dar pătruns de un profund spirit interdisciplinar și cu o gândire miraculos transdisciplinară avant la lettre, cum se vădește în abordările mai noi ale criticii literare, de la Basarab Nicolescu până la Pompiliu Crăciunescu”.

Mihai Cimpoi

În cadrul evenimentului, vor purta dialoguri culturale nume sonore, precum academicianul Mihai Cimpoi, prof.univ.dr. Nicolae Georgescu și scriitorul Ion Filipciuc. Cei trei invitați sunt cunoscuți prin prisma unei bogate activități literare, o însemnată parte fiindu-i dedicată “poetului nepereche”. O prezență aparte va fi Doina Rizea, directoarea Editurii “Floare Albastră” din București.

Gelu Bichineț

“Acum, în preajma Crăciunului, când toată lumea aleargă după daruri scumpe și cu trebuință limitată, Biblioteca Județeană Vaslui oferă gratis un Eminescu pentru veșnicie, un Eminescu care să se găsească în casa fiecărui român la loc de cinste, lângă Biblie. Din drag de Eminescu, din drag de profunzime, de caldă și vindecătoare slovă, ne-am bucura să fim în dialoguri culturale cu cititorii și oaspeții noștri”, a declarat Gelu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene Vaslui.


Leave a Reply

%d bloggers like this: