Distanțele dintre copaci și șosea, noul coșmar al primarilor din județ


Un nou ordin al Ministrului Transporturilor bagă în ceață primarii din județ, care vor trebui efectiv să taie copacii de pe marginea drumurilor plantați la o distanță mai mică de trei metri de partea carosabilă.

Ordinul nr. 1294 prinvind noile norme tehnice privind amplasarea lucrărilor edilitare, a stâlpilor pentru instalații și a pomilor în localitățile urbane, intrat în vigoare la sfârșitul lunii septrembrie, prevăd în capitolul 5, punctul 5.8 că “distanțele minime de la marginea părții carosabile până la trunchiurile de arbori și arbuști trebuie să fie de minimum un metru în cazul în care aceasta este încadrată de borduri denivelate, sau minimum trei metri în celelalte cazuri”.

Nu este singura dată când prin ordine de la Guvern se începe tăiatul copacilor de pe marginea șoselelor. Cu toate acestea, este de prevăzut o defrișare de mică amploare, deoarece, în decursul anilor, primarii au tot tăiat din arbuști și copaci. Normele mai prevăd că amplasarea pomilor în localitățile urbane și rurale se face cu acordul administratorului drumului public. Plantațiile în rând cu arbori se execută per ambele părți ale drumului public, de regulă în zona de siguranță, amplasate simetric și paralel cu axa drumului. Alegerea speciilor și asocierea lor în plantații trebuie să corespundă condițiilor de climă și sol. Se interzice plantarea pomilor în interiorul curbelor, indiferent de raza acestora. Lățimile fâșiilor verzi situate în profilul transversal al drumului public, în funcție de felul plantației vor fi: pentru plantații de pomi într-un șir minimum un metru; pentru plantații de arbuști, minimum 0,75 -1 metru; pentru gazon și flori minimum 0,75 -1 metru.


Leave a Reply