Doar bunul Dumnezeu ne poate ajuta cu infrastructura… Constructorii, lipsă la apel!


Primarii din județ sunt îngrijorați de faptul că nu sunt disponibile firme de construcții pentru investițiile finanțate de stat. Majoritatea comunelor au proiecte aprobate și banii deja în conturi, însă la licitații nu se prezintă nimeni. Constructorii nu se mai înghesuie la banii publici, deși, în aparență, aceștia ar fi cel mai ușor de obținut.

Lucrările efectuate din bani publici au constituit întotdeauna o problemă, nu doar pentru cei care au decis legislația în domeniu, ci și pentru cei care sunt nevoiți să o folosească, firme și autorități contractante. Mai există numeroase probleme care ar trebuie rezolvate, iar legiuitorii modifică reglementările din când în când, cu speranța că procedurile se vor desfășura mai lin, fără întârzieri și fără conflicte legate de proiecte și contractele încheiate.

Primăriile vasluiene nu au fost deloc scutite de necazuri în ceea ce privește achizițiile publice, câteva cazuri fiind bine cunoscute. Mai nou, se poate remarca lipsa de apetență a firmelor de construcții pentru a participa la licitațiile organizate pentru obiectivele de interes public. Dacă unele “încurcături” care au urmat licitațiilor de altădată au putut fi atribuite scăpărilor din faza de proiectare, în ultima perioadă, societățile comerciale de profil preferă să nu se mai prezinte, darămite să depună oferte.

Una dintre situațiile care le pune din greu răbdarea la încercare edililor din județ este legată de implementarea proiectelor cu finanțare națională sau europeană.

Neculai Moraru

Neculai Moraru, primar de Fălciu, președintele filialei Vaslui a Asociației Comunelor din România, ne-a declarat că nu are cine să mai construiască o grădiniță, o școală sau un dispensar: “Este o situație delicată. Numărul firmelor care se ocupă de construcții, inclusiv de drumuri, tinde la zero. Rectific: teoretic, firme sunt, dar nu au forță de muncă. Eu am de construit o grădiniță prin fonduri europene. Mă credeți că a venit o singură firmă, care mă rog la Dumnezeu să nu aibă documentele greșit ridicate pe SEAP, ca să pot să închei contractul de execuție. Nu te poți juca, sunt termene care trebuie respectate și s-a dat deja jumătate din suma alocată. Afirm cu toată convingerea: licitațiile în Fălciu sunt corecte, cinstite, câștigă cel mai bun. Fac apel la firmele din domeniu să vină la licitații. Noi plătim foarte prompt, se știe. Achităm de îndată ce situațiile de lucrări sunt verificate și totul este în regulă”.

Într-o situație similară se află proiectele aprobate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, care trebuie implementate până în 2020. Cu actuala criză de forță de muncă, nu este exclus să fie aduși lucrători din alte țări!


Leave a Reply

%d bloggers like this: