Doctrina nu mai este ce era odată: Încâlcite sunt căile politicii vasluiene!


Liberalii cer intervenția statului pentru dezvoltarea județului, precum invocă doctrina socialistă, în vreme ce liderii social-democraților vasluieni spun “Prin noi înșine!”, mottoul liberalilor din perioada interbelică. În recenta ședință a Consiliului Județean, au avut loc dialoguri politice absolut fascinante.

Pentru cine dispune de noțiunile elementare despre doctrine și ideologii, recenta ședință a Consiliului Județean (CJ) ar fi fost de-a dreptul năucitoare. Prin vocea lui Gheorghe Veziteu, fost lider al filialei municipale Vaslui, liberalii au ajuns să ceară intervenția directă a statului în dezvoltarea economică a județului. Asta în vreme ce președintele CJ, liderul social-democraților din județ, Dumitru Buzatu, a invocat un principiu al liberalilor români din perioada interbelică: “Prin noi înșine!”.
“Să facem o delegație a CJ Vaslui care să meargă la guvern și să solicite un sprijin pentru județ. Statul poate și trebuie să intervină, să facă ceva. Altfel nu vom ieși niciodată temeinic din marasmul acesta”, a “proclamat” liberalul Gheorghe Veziteu, în total dezacord cu principiile economice ale liberalismului, care pretind un “stat minimalist”.
“Poate că ar fi cazul să facem demersuri. Să vină guvernul cu propria strategie, să vină și să facă o fabrică. Dacă nu mai putem face arme, poate face o fabrică de îmbrăcăminte pentru armată. De la Burebista încoace, toți conducătorii au neglijat această zonă. Altfel nu ne putem explica de ce în 2.000 de ani am ajuns așa”, a continuat consilierul liberal.
El a fost contrazis ironic de vicepreședintele Ciprian Trifan, dar nu ideologic, ci istoric: “Pe vremea lui Burebista, aici locuiau carpii, care erau daci liberi”.
“Noi trebuie să apelăm la noi!”, a fost replica socialistului Dumitru Buzatu, care a arătat că, după aprobarea celor 256 de proiecte în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, Vasluiul nu mai are nevoie de intervenția guvernului: “Doar dacă vom constata că suntem niște proști și nu putem face nimic, atunci să vină guvernul să facă ceva. Suntem al treilea județ la alocările de fonduri în cadrul PNDL, cu aproape 900 de milioane. Trebuie să facem eforturi să absorbim această sumă”.
Buzatu a mai vrut să arate că județul se dezvoltă totuși în privința infrastructurii, în ciuda imaginii pe care o are: “În 2004, aveam 300 de kilometri asfaltați, acum avem 500. Lucrările vor continua, iar prin aplicația pe care am depus-o pentru Drumul Strategic, vom ajunge la 700 de kilometri. Dacă vom depăși 800 de kilometri de drumuri asfaltate, rămânem doar cu niște drumuri mărginașe pe care nu s-a intervenit. Avem școli, apă și canalizare prinse în proiecte. A fost un microb în județul Vaslui care i-a afectat pe mulți, iar semnalmentele sunt că toți cei molipsiți încep să se plângă în conferințe de presă și peste tot că trăim în cel mai sărac județ, că nu avem investitori străini. Toată lumea crede că investitorii străini sunt niște filantropi, pe când ei nu vin decât dacă au de câștigat. Sunt niște fetișuri ale noastre”.


Leave a Reply