Documentar de răsunet, prezentat la Zilele culturale ale Bârladului: Varza și cartofii, vedete de cinema!


Ieri, cu ocazia Zilei Porților Deschise, manifestare organizată în cadrul Zilelor Culturale ale Bârladului, Cinematograful „Victoria” a prezentat proiecția documentarului „Varză, cartofi și alți demoni”, în regia lui Șerban Georgescu.

Filmul „Varză, cartofi și alți demoni”, lansat pe 1 noiembrie 2016 și nominalizat la Premiile „Gopo”, a rulat ieri la Cinematograful „Victoria”, în cadrul Zilei Porților Deschise, manifestare inclusă în calendarul Zilelor Culturale ale Bârladului. Documentarul regizat și scris de Șerban Georgescu, cu o durată de 52 de minute, a fost proiectat în Sala Mare începând cu ora 18.30, în prezența regizorului și a câtorva membri ai echipei care a realizat pelicula, fiind vizionat în avanpremieră.
Documentarul „Varză, cartofi și alți demoni”, ilustrând tragicomedia satului românesc, îl invită pe privitor în satul Lungulețu, județul Dâmbovița, unde 1.000 de agricultori așteaptă an de an să-și comercializeze producția de peste 100.000 de tone de varză. La finalul zilei, ei au de ales între a vinde pe nimic sau a-și îngropa recolta, povestea lor fiind similară cu cea a multor fermieri din țară.
Intrigat de faptul că, în schimbul a o sută de lei, a primit o tonă de varză, regizorul a decis să petreacă un an în acest sat și să lucreze pământul cot la cot cu sătenii. Și-a propus să încerce să înțeleagă de ce aceste familii de agricultori, aparent prosperi și cu șanse de a avea un trai realmente bun, se târâie pe datorie. A descoperit că oamenii au în mână uneltele unei afaceri de succes – pământ roditor, utilaje moderne, recolte bogate, apoi că primarul și câțiva săteni au și idei de succes. Dar pot ei oare să depășească lipsa de încredere în orice decizie „colectivă” sau în orice lider?
Satiră a realităților curente din agricultura europeană, în narațiunea regizorului însuși, filmul relatează strădania unui sat de a ieși dintr-un cerc vicios. Totul, prezentat într-un stil specific românesc: făcând haz de necaz…
Documentarul a fost apreciat de cineaști de talie mondială, producătorul Branko Lustig, câștigător a două premii Oscar, fiind de părere: „Este un film foarte actual, cu un uriaș potențial de piață”.
„Varză, cartofi și alți demoni” a fost prezentat în premieră în noiembrie 2016, la “Dok” Leipzig, cel mai vechi festival de film documentar din lume, dar și unul dintre cele mai reputate în ceea ce privește documentarul artistic, filmul de animație și proiectele interactive.
Din echipa de producție a filmului fac parte Bogdan Slăvescu – director de imagine, Ioan Iacoban și Alex Iosub – sunet.
Accesul publicului la proiecție s-a făcut pe bază de invitații, filmul urmând să intre în programul normal al cinematografului începând cu data de 19 mai, când cei interesați vor plăti 10 lei pe un bilet.


Leave a Reply