Donatorii de sânge, așteptați în număr cât mai mare la Bârlad: „Donăm pentru viață! Să ne ajutăm semenii!”


Conducerea Centrului Județean de Transfuzii Sanguine și medicii Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad fac un apel către toți cetățenii: donați sânge ca să salvați vieți!

Pentru că, în această perioadă, Centrul Județean de Transfuzii Sanguine (CJTS) Bârlad se confruntă cu o scădere a numărului de donatori, conducerea instituției face un apel către cei care pot salva o viață să nu ezite. Persoanele care vor să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 20-50 de ani și să se știe sănătoși.
Dacă, până acum, CJTS Bârlad înregistra și câte 500 de donatori pe lună (cam 22 pe zi), în ultima perioadă numărul a scăzut până pe la 400. Această scădere nu este specifică doar Bârladului, ci toată țara se confruntă cu aceeași problemă. Una dintre cauze ar putea fi faptul că România traversează o perioadă caniculară, iar donatorii fideli nu prea se încumetă să iasă din casă. O altă cauză ar fi faptul că august e luna concediilor și mulți sunt plecați la munte ori la mare.
Afectat este îndeosebi Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, primul beneficiar al pungilor de sânge colectate de CJTS. Aici, stocul de sânge din toate grupele, dar în special din grupa 01 cu RH negativ, a ajuns la limită. Medicul Ioan Chilinciuc, șeful secției Anestezie și Terapie Intensivă și coordonatorul Unității de Transfuzii Sanguine din cadrul spitalului, a atras atenția asupra acestui lucru încă de acum câteva zile. Cum mulți dintre pacienții în stare gravă, ca de altfel și cei supuși diverselor intervenții chirurgicale necesită cantități mari de sânge, e limpede că viața lor este în pericol.
„Facem un apel către toți cei cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani, care se știu sănătoși, cu greutatea de minimum 65 kilograme la bărbați și 60 de kilograme la femei, să vină să doneze sânge din toate grupele! Important este să se mobilizeze atât aparținătorii celor care au suferit accidente și au nevoie de transfuzii, cât și oamenii sufletiști care vor pur și simplu să doneze. Îi așteptăm în număr cât mai mare, chiar dacă va trebui să stăm peste program. Important e să se mobilizeze în aceste zile (astăzi și mâine – n.r.), pentru că luni și marți, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, nu lucrăm și vrem să ne facem o rezervă de sânge pentru orice eventualitate. Rugăm persoanele sănătoase să doneze pentru că vor beneficia și de analize gratuite. Donăm pentru viață! Să ne ajutăm semenii!”, a declarat Violeta Nistor, șefa CJTS Bârlad.

Cum se donează sânge

Pe lângă satisfacția că salvează efectiv copii sau adulți în stare critică, donatorii au și câteva beneficii materiale. Pentru fiecare priză de sânge (0,4 litri), ei beneficiază de o zi liberă de la serviciu (în ziua donării), plata a doar jumătate din abonamentul lunar la transportul în comun (valabil doar pentru bârlădeni), precum și de șapte tichete de masă, în valoare totală de 66,99 lei.
„Pentru că traversăm o perioadă caniculară, le recomandăm donatorilor să se hidrateze bine în ziua dinaintea donării, dar și să evite consumul de alcool ori de alimente bogate în grăsimi cu 24 de ore înainte și să se odihnească. În dimineața donării pot să mănânce un croissant, să bea un suc ori o cafea. În cazul celor care lucrează în schimbul de noapte, ei nu trebuie să doneze sânge în dimineața următoare”, a completat șefa CJTS Bârlad.
Pentru a putea face acest gest umanitar, donatorii trebuie să aibă asupra lor actele de identitate și o adeverință de la medicul de familie prin care se atestă că sunt sănătoși. Odată ce acest lucru a fost confirmat și de analizele efectuate de personalul CJTS, sângele colectat va ajunge la pacienții care au foarte mare nevoie de prețiosul lichid pentru a supraviețui.
Trebuie spus că donarea de sânge nu presupune niciun risc pentru cel face gestul umanitar. Sângele donat se reface cantitativ în 24 de ore, iar calitativ, în două săptămâni, fără a fi necesar un tratament sau o alimentație specială. Întregul proces de donare durează aproximativ 30 de minute, din care doar 7-10 minute pentru recoltarea de sânge propriu-zisă. După donare, este recomandat să beți multe lichide și să evitați timp de 12 ore efortul fizic intens, conducerea autovehiculelor, consumul de alcool și fumatul.


Leave a Reply