Două licee din Bârlad s-au înfrăţit cu un liceu basarabean: Adrian Solomon sprijină parteneriatul educaţional transfrontalier


solomon”Mă bucur că proiectul la care am spus imediat prezent – parteneriatul educaţional transfrontalier dintre două licee din oraşul nostru şi unul din Durleşti, Republica Moldova – merge înainte. Sper ca aceste schimburi de experienţă să fie numeroase şi cât mai productive pentru elevi, pentru profesori şi, pe termen lung, pentru cele două comunităţi implicate”, declară deputatul Adrian Solomon.

Municipiul Bârlad, prin implicarea nemijlocită a deputatului Adrian Solomon, s-a alăturat iniţiativei Platformei Civice “Acţiunea 2012”, care constă în adoptarea simbolică a unui liceu din Basarabia de către instituţii de învăţământ din oraşul nostru, cu scopul fundamentării unor relaţii de colaborare educaţională care, pe termen lung, să faciliteze o apropiere şi mai mare între cele două comunităţi. Proiectul a debutat în ianuarie, când elevi, profesori şi reprezentanţi ai administraţiei locale bârlădene, însoţiţi de preşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, Adrian Solomon, au efectuat o primă vizită la Liceul ”Hyperion” din Durleşti – Chişinău. Prin intermediul delegaţilor, Colegiul Naţional ”Gheorghe Roşca Codreanu” şi Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”, din municipiul Bârlad, au semnat un protocol de colaborare cu unitatea din Durleşti, în vederea stabilirii unui parteneriat transfrontalier, în care atât elevii, cât şi cadrele didactice să se implice activ, prin acoperirea unei game cât mai largi de acţiuni educative.
Colaborarea dintre licee a continuat, iar săptămâna aceasta, pe 19 şi 20 aprilie, a fost rândul bârlădenilor să primească vizita elevilor şi profesorilor de la Liceul ”Hyperion”, care s-a suprapus, în mod fericit, cu activităţile planificate în cadrul programului ”Şcoala altfel: să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Atât elevii, cât şi coordonatorii lor au participat la un moment festiv de deschidere, au colaborat în cadrul atelierelor de lucru, au luat parte la câteva momente artistice şi de divertisment, pentru ca ulterior să viziteze principalele instituţii de cultură din municipiu.
”Mă bucur că proiectul la care am spus imediat prezent – parteneriatul educaţional transfrontalier dintre două licee din oraşul nostru şi unul din Durleşti, Republica Moldova – merge înainte. Din păcate, din pricina obligaţiilor pe care le am în Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Parlament, nu am putut fi prezent la vizita celor de la «Hyperion», însă sunt convins că au fost primiţi cu aceeaşi deschidere şi cu aceeaşi ospitalitalitate cu care şi ei ne-au întâmpinat la Durleşti, în ianuarie. Atunci, noi ne-am propus să aducem un prim beneficiu material procesului didactic din acea localitate, donând o colecţie de cărţi româneşti strânse prin intermediul campaniei din decembrie 2015 – «Dăruieşte o carte pentru o lume mai bună!». Sper ca aceste schimburi de experienţă să fie numeroase şi cât mai productive pentru elevi, pentru profesori şi, pe termen lung, pentru cele două comunităţi implicate. La urma urmei, suntem cu toţii conştienţi că investiţia în procesul educativ al copiilor, al tinerilor noştri este cea mai trainică, mai eficientă şi mai utilă pentru viitor”, a declarat deputatul Adrian Solomon.


Leave a Reply