Două luni de mandat: “Prefectul poate și trebuie să-i facă pe toți ceilalți să respecte legea”


La împlinirea a 60 de zile de la învestirea în funcție, prefectul Eduard Popica a acordat un interviu în exclusivitate pentru ziarul “Obiectiv – Ediția de Vaslui”, în care a vorbit despre relația sa cu celelalte autorități locale și problemele cele mai stringente ale vasluienilor.

– În perioada care a trecut de la numirea în funcție, care au fost prioritățile dumneavoastră ca reprezentant al guvernului în județ?
– Preocupările mele sunt legate de starea de legalitate din județ, problemele de orice natură ale cetățenilor și de dezvoltarea mediului de afaceri prin atragerea de noi investitori. Un prim pas a fost făcut, noi organizând o întâlnire între oamenii de afaceri din Israel și cei vasluieni. A fost o primă întrevedere pentru a ne cunoaște, a vedea care este interesul economic reciproc și sperăm ca în toamnă să avem concretizate anumite idei. Nu ne vom opri aici și vom continua cu astfel de întâlniri, care au menirea de a atrage noi investiții în județ.
– Ați întâmpinat până acum obstacole semnificative?
– Nu am avut probleme majore. Este o funcție de foarte mare responsabilitate, chiar dacă, poate, cetățenii nu o percep ca atare. Vă spun cu mâna pe inimă că există o extrem de mare responsabilitate. Practic, ești responsabil de tot ce se întâmplă pe raza unui județ, și eu zic că nu este un lucru ușor. În același timp, pentru tine, ca individ, dacă ești într-o competiție cu tine însuți, funcția are o responsabilitate fantastică. Am abordat întotdeauna lucrurile cu maximă seriozitate și am încercat să dau tot ce e mai bun din mine.
– Cum ați defini relația dumneavoastră cu primarii vasluieni?
– Am o relație foarte bună cu toți primarii, instituțional vorbind. Sigur, cu mare parte dintre primari mă cunoșteam, veneam împreună la ședințele inițiate de Instituția Prefectului sau de alte servicii deconcentrate, în perioada în care am fost director de cancelarie, ceea ce iarăși mi-a facilitat colaborarea cu ei, după principiul că relațiile interumane bune aduc după sine și relații instituționale bune. Instituția Prefectului nu este o cazemată! Îi asigur pe primari că suntem împreună la bine și la rău. Chiar i-am rugat să lăsăm orgoliile deoparte atunci când e vorba de destinele județului.
– Care sunt cele mai grave probleme de care se lovesc șefii administrațiilor publice locale din județ?
– Lipsa banilor, asta este cea mai mare problemă a primarilor, mai ales în această perioadă. Salvarea vine de la Ministerul Dezvoltării Regionale, care a anunțat începerea implementării celei de-a doua etape a Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Județul Vaslui are declarate eligibile 256 de proiecte, totalizând 882 de milioane de lei. Va fi un volum mare de muncă, dar și o sumă importantă, care va schimba fața multor comunități. Important e să ne mișcăm cât mai repede și să accesăm întreaga sumă, astfel încât toate proiectele să fie implementate. În mandatul meu, îmi doresc ca, împreună cu toți colegii mei de muncă și colaborând intens cu toate primăriile din județ, să aducem județul Vaslui pe un loc fruntaș în țară la accesarea fondurilor europene.

“Unii au dreptate, dar nu și-au găsit dreptatea”

– Ce necazuri au cetățenii care se prezintă la audiențe?
– Cele mai multe sunt legate de fondul funciar. Îmi place să ascult oamenii din colectiv, și îmi place foarte mult să ascult oamenii în audiențe, cu marea dezamăgire că nu-i pot ajuta pe toți. Lumea încă vine în audiențe, îndeosebi oameni în vârstă, unii cu percepția că prefectul are puteri supranaturale, și atunci când nu poți să faci decât să-ți îndeplinești atribuțiile prevăzute de lege, omul pleacă ușor dezamăgit. Prefectul poate și trebuie să-i facă pe toți ceilalți să respecte legea. Sunt mulți care vin în audiențe după ce au epuizat toate celelalte căi și, din nefericire, unii au dreptate, dar nu și-au găsit dreptatea. Această categorie mă doare pe mine. Le explic oamenilor că există separația puterilor în stat, că România este stat de drept și prefectul nu poate anula hotărârile luate de instanțe.
– În calitate de reprezentant al guvernului în teritoriu, cum vedeți regionalizarea și descentralizarea? Ar putea aduce acest proces beneficii reale României sau este doar o afacere politică?
– Regionalizarea e o temă de actualitate, iar actuala guvernare va găsi cele mai bune soluții, astfel încât să existe o apropiere a instituțiilor statului de comunitate și de cetățean. Dacă regionalizarea va duce la reducerea birocrației și la eficientizarea cheltuielilor publice, vom putea spune că este cu adevărat un beneficiu.
– Vă reproșați ceva în ceea ce privește activitatea desfășurată în calitate de prefect? Ați primit vreun semnal de “deranj” de la București?
– A trecut prea puțin timp pentru a exista reproșuri. Nu sunt tipul care generează conflicte, ca atare, în momentul în care am ajuns să exercit funcția de prefect, le-am spus acest lucru tuturor. Și aici mă refer în special la cei de care sunt mai aproape, inclusiv ca distanță între birouri: președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Vaslui.
– Ce vă nemulțumește în instituția pe care o conduceți?
– Ducem o lipsă acută de personal, în special de juriști. Avem oameni cu adevărat profesioniști, însă numai noi știm cum reușim să-i ținem aproape, fiindcă sunt mulți cu intenții de a părăsi instituția pentru posturi mult mai bine plătite.
– Sunteți unul dintre cei mai tineri prefecți din România. Cum v-a schimbat viața preluarea acestei funcții? Ați fost nevoit să recurgeți la anumite sacrificii?
– Fac parte din generația tânără și, încă de la preluarea mandatului, mi-am propus să nu-i dezamăgesc pe cei care au avut încredere în mine și m-au numit în această funcție. Vreau să nu-i dezamăgesc nici pe vasluieni și promit că mandatul mi-l voi derula în deplină transparență. Ușa Instituției Prefectului este deschisă pentru oricine. Accept orice colaborare, cu oricine, totul în limitele legii și orice proiect care poate conduce la dezvoltarea județului Vaslui va găsi un partener de nădejde în Instituția Prefectului. Funcția este o provocare pentru mine. Acum, timpul este limitat pentru familie și prieteni, iar cu acest prilej vreau să-i mulțumesc soției că înțelege postura în care mă aflu. Este o activitate care implică foarte mult efort și vigilență 24 de ore din 24, fiindcă trebuie să fiu mereu pregătit pentru orice urgență.

CV prefect

– Andrei Eduard Popica, 33 de ani, căsătorit, un copil;
– Pasionat de handbal și aeromodele;
– 2003 – a absolvit liceul Teoretic “Emil Racoviță” Vaslui, profilul filologie;
– 2004-2007 – coordonator marketing vânzări produse petroliere la SC Drioli SRL Vaslui;
– 2011 – absolvent sesiune de licență la Universitatea “Petre Andrei” Iași, Facultatea de drept;
– 2011-2013 – director general – administrator la SC Media Stil SRL Vaslui;
– 2013-2014 – consilier juridic Direcția Juridică și Contencios Administrativ din cadrul Consiliului Județean Vaslui;
– 2014-2016 – director de cancelarie la Instituția Pefectului Județul Vaslui;
– 2014-2017 – master în Drept Administrativ și Administrație Publică (la zi) Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu;
– 2016-2017 – consilier juridic la SC Transmir SRL;
– 2017 – consilier Serviciul de Monitorizare și Management de Caz pentru Copii în Asistența Maternală și Asistenți Maternali Profesioneiști din cadrul DGASPC Vaslui.


Leave a Reply